Vanaf wanneer moet ik op winterbanden rijden?

Dat het voor de veiligheid belangrijk is dat de banden van je auto goed zijn, weet iedereen. Toch kiest niet iedereen voor winterbanden. Ze bieden in de winter echter veel voordelen. Want waarom wachten tot de eerste keer sneeuw? In dit blog vertellen wij meer over winterbanden en vanaf wanneer deze banden verstandig zijn.

Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?

Met winterbanden rijden in de zomer of met zomerbanden rijden in de winter. Waarom kan dat eigenlijk niet? De samenstelling van het rubber van de banden is verschillend. Zo zijn de speciale banden voor de winter bestand tegen koud weer, waar zomerbanden in de winter juist heel erg hard worden. De banden zijn speciaal voor deze weersomstandigheden ontwikkeld. Daarom is jouw grip op de weg beter met een band die bij de weersomstandigheden past. Dit vergroot de prestaties op de weg aanzienlijk en zorgt daarmee voor meer veiligheid.

Vanaf wanneer is het verstandig om op winterbanden te rijden?

Niet alleen tijdens een sneeuwstorm bieden winterbanden veel voordeel. Ook bij koud weer, zoals vorst, bieden deze banden een betere grip op de weg. Zomerbanden hebben een andere rubbersamenstelling, waardoor deze bij kou erg hard worden. Winterbanden hebben een ander profiel en zijn beter bestand tegen vorst en koud weer. Daarom is het verstandig om bij temperaturen onder de + 7°C je banden te laten vervangen. Je remweg is korter en je grip beter. Zo rijd je de hele winter veilig! 

Wist je dat het altijd verstandig is om je auto winterklaar te maken? Hoe je dat doet lees je in dit blog!

Een aantal voordelen…

Er zitten verschillende voordelen aan winterbanden. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Wij zetten alles voor je op rij. We beginnen met de voordelen:

  • Meer grip op de weg én een kortere remweg bij temperaturen onder de 7°C.
  • Zomerbanden slijten niet in de periode dat je jouw winterbanden gebruikt. De banden gaan dus twee keer zo lang mee.
  • Minder kans op ongelukken, als je tenminste normaal en veilig rijdt.
  • Ga je op wintersport? Dan heb je niet direct sneeuwkettingen nodig in wintersportgebieden.
  • In omringende landen, zoals Duitsland en Luxemburg, zijn winterbanden verplicht in de winter. Zonder deze banden heb je risico op een boete.

…maar ook nadelen!

Natuurlijk is de veiligheid op de weg van levensbelang. Daarom is het maar de vraag of de nadelen van winterbanden afwegen tegen de voordelen. De nadelen zijn:

  • Je moet ieder jaar je banden verwisselen. Kun je dit niet zelf? Dan kost dit al snel een paar tientjes.
  • Heb je geen ruimte in bijvoorbeeld een garage om je zomerbanden op te slaan? Dan moet je de banden tegen een kleine vergoeding bij een dealer of garage opslaan.
  • Blijf je met winterbanden doorrijden in de zomer? Dan slijten de banden niet alleen sneller, ook heb je met deze banden in de zomer juist een langere remweg.
  • Winterbanden zijn iets duurder dan zomerbanden. Daarnaast moet je zowel voor de zomer als voor de winter speciale banden aanschaffen, waardoor de investering groter is.

Niet verplicht in Nederland, wél verstandig

Overweeg op tijd of je op deze banden wilt rijden in de winter. Rijd je lange afstanden en ben je ook in de winter veel op de weg? Dan zijn winterbanden zeker geen overbodige luxe! Het vergroot de veiligheid op weg, door een betere grip en kortere remweg. Niet alleen wanneer er sneeuw ligt.

Rijd jij altijd op winterbanden? Laat het ons weten in een reactie!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close