Veilig wonen: zo voorkom je brandschade

Je telefoon ’s nachts opladen, de televisie op standby laten staan of de wasmachine aanzetten wanneer je van huis gaat: we doen het allemaal weleens. Zonder erbij na te denken vergroot je zo de kans op een woningbrand. Een brand in jouw woning kan enorme gevolgen hebben en de cijfers liegen er niet om. Gelukkig kun je voorzorgsmaatregelen treffen om een woningbrand te voorkomen.

Maar liefst 103.657 woningen met brandschade per jaar

Ondernemersvereniging VEBON-NOVB is belangenbehartiger voor de technische (brand)veiligheid in Nederland. Volgens de ondernemersvereniging waren er in 2016 maar liefst 103.657 woningbranden. 47 van deze branden had een fatale afloop. De branden werden vooral veroorzaakt door roken in huis en kortsluiting van defecte apparaten. Ook het opladen van elektrische apparaten zoals mobiele telefoons zorgde regelmatig voor brandschade.

Veilig wonen en brandschade voorkomen doe je zo

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op brand in jouw woning te verkleinen.

1. Plaats in bijna elke kamer een rookmelder

Rookmelders redden levens en zorgen ervoor dat een brand sneller geblust kan worden. Plaats daarom het liefst in elke kamer 1 rookmelder, maar vermijd een rookmelder in de badkamer en keuken. In deze ruimtes geeft een rookmelder vaak een ‘vals alarm’. In elke andere ruimte in huis is een rookmelder zinvol. Vergeet ook niet op tijd de batterijen te vervangen. De meeste batterijen gaan 1 jaar mee, maar er zijn ook rookmelders waarbij de batterij 10 jaar meegaat.

2. Wees voorzichtig als je rookt in huis

Roken is nog steeds de grootste oorzaak van woningbranden. Een smeulende sigaret zet al snel een jas, bank of bed in brand. Een smeulende sigaret kan 3 tot 4 uur door blijven branden en in sommige gevallen lijkt het alsof de sigaret uit is. Zorg er dus altijd voor dat je jouw sigaret in een veilige asbak gooit.

3. Blijf in de keuken als je aan het koken bent

Hoewel het eten soms lang op moet blijven staan, is het verstandig om altijd in de buurt te blijven wanneer je aan het koken bent. Even de hond uitlaten wanneer de gehaktballetjes opstaan is dus geen goed idee. Moet je toch even weg? Vraag dan aan huisgenoten om op te letten of zet het vuur af.

4. Laad ’s nachts geen elektrische apparaten op

We doen het allemaal weleens: ’s nachts gaat je telefoon aan de oplader zodat hij ’s ochtends weer klaar is voor gebruik. Handig, maar niet verstandig. Een telefoon of ander elektronisch apparaat wordt warm wanneer het oplaadt. Als een apparaat uren aan de oplader ligt kan het zelfs zo warm worden dat er brand ontstaat. Laad je elektrische toestellen dus liever ’s avonds op voordat je gaat slapen.

5. Zet geen brandbare spullen tegen de verwarming staan

Een handdoek een half uurtje over de verwarming hangen kan geen kwaad. Een hele nacht is een minder goed idee. Veel materialen zijn lichtontvlambaar en kunnen brand veroorzaken als ze te warm worden. Hang daarom geen brandbare materialen over of tegen de verwarming.

6. Ga veilig om met huishoudelijke apparaten

Wasmachines en zeker drogers zorgen onder de huishoudelijke apparaten voor de meeste branden. Voorkom brandschade door je apparaten regelmatig schoon te maken en te (laten) controleren. Maak de filter van de droger het liefst na elke droogbeurt schoon, het stof wat wordt opgevangen vergroot de kans op brand.

7. Zet elektrische apparaten ’s nachts uit

Voordat je gaat slapen de televisie en computer volledig uitzetten verkleint de kans op een woningbrand.

8. Laat je CV-ketel en schoorsteen schoonmaken

Het schoonmaken van je CV-ketel of schoorsteen is belangrijk om brand te voorkomen. Laat hier het liefst 1 keer per jaar iemand voor langskomen.

9. Ga veilig om met kaarsen

Hoewel een (geur)kaars laten branden heel gezellig is, is het belangrijk dat je een goede plaats kiest voor jouw kaars. Zet kaarsen nooit in de buurt van brandbare objecten zoals gordijnen, schilderijen en planten. Zorg er ook altijd voor dat kinderen of huisdieren er niet bij kunnen om de kans op omstoten te verkleinen. Let er ook op dat je aanstekers en lucifers altijd uit de buurt van kinderen houdt.

10. Gooi rookmelders na 10 jaar weg

Na 10 jaar van trouwe dienst is een rookmelder ‘op’. De rookmelder is dan niet meer betrouwbaar en werkt vaak niet meer omdat hij te stoffig is vanbinnen. Vervang dus zeker elke 10 jaar alle rookmelders in huis.

Een woningbrand zorgt vaak voor veel schade. Met een woonhuisverzekering of het Woonzeker Pakket wordt je in zo’n geval snel geholpen.

Tags

Gerelateerde berichten

3 Comments

    1. Beste Jo, bedankt voor je bericht. Dat is een goede vraag! Ik ben voor je op zoek gegaan en zie dat Consumentenbond en Tros Radar hier wel eens onderzoek naar gedaan hebben. Wel moet ik daarbij zeggen dat het onderzoeken uit 2009 en 2013 waren. Waarschijnlijk niet helemaal relevant meer dus! Op de Security Webshop vind je wel een hele goede blog over dit onderwerp. De Consumentenbond heeft in 2016 ook een test naar koolmonoxidemelders gedaan. Succes met de zoektocht naar de beste rookmelder!

  1. Er zijn inderdaad veel simpele maatregelen die je kan treffen om je woning brandveilig te maken. Zelf heb ik ook in elke ruimte een rookmelder gehangen. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik mijn huis controleer voordat ik wegga, met name mijn keuken en gasfornuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close