
Verbod telefoongebruik op de fiets: dit moet je weten!
Het speelt al een aantal jaar: wel of geen verbod op telefoongebruik op de fiets. Vanaf 1 juli gaat de wetswijziging van start en kun je een boete krijgen voor whatsappen op de fiets. In dit blog vertellen wij meer over het nieuwe verbod.
Waarom is telefoongebruik op de fiets zo gevaarlijk?
Niet alleen voor fietsers, maar ook voor automobilisten is het erg gevaarlijk als (mede)verkeersdeelnemers afgeleid worden door telefoongebruik. Snel even reageren op dat appje of harde muziek zorgt vaak voor gevaarlijke situaties. Een smartphone zorgt voor flink wat afleiding.
Neem bijvoorbeeld de 13-jarige Tommy-Boy. Hij stak in 2015 een gevaarlijke kruising over en werd geschept door een automobiliste. Doordat hij aan druk met zijn telefoon in de weer was, lette hij niet op het verkeer. Dit ongeluk heeft Tommy-Boy het leven gekost. Sinds dit ongeluk gaat de vader van Tommy-Boy de strijd aan tegen telefoongebruik op de fiets.
Wat betekent deze wijziging voor fietsers?
Sinds 2002 is het al verboden voor gemotoriseerd verkeer gebruik te maken van mobiele apparaten. Indien het voorstel door de Tweede Kamer goedgekeurd wordt, mogen ook fietsers geen telefoons, tablets of andere mobiele apparaten (als iPods) meer gebruiken op de fiets.
Betekent dit dat je helemaal geen telefoon meer mag gebruiken tijdens het fietsen? Dat ligt eraan. Je mag niet meer met een telefoon in je hand op de fiets zitten. Heb je bijvoorbeeld een houder op je fiets? Dan mag je er wél op kijken. Sta je stil bij een stoplicht? Ook dan mag je gerust even op je telefoon kijken. Het is dus alleen verboden om met een apparaat in je hand te fietsen.
Mag je nu ook geen muziek meer luisteren op de fiets?
Heb je een muziekspeler die je niet tijdens het fietsen hoeft te bedienen? Dan mag je deze gewoon gebruiken. Wel wordt aangeraden om één oortje te gebruiken en de muziek niet te hard te zetten. Zo kun je toch goed op de weg letten en hoor je die ambulance met sirene aankomen.
Krijg je een boete als je toch je telefoon gebruikt op de fiets?
Gebruik je jouw telefoon toch tijdens het fietsen? Dan kun je een boete verwachten. De hoogte van deze boete is € 95. Een automobilist betaalt in 2019 € 240 voor telefoongebruik in de auto.
Natuurlijk moet veiligheid altijd voorop staan in het verkeer. Zorg daarom dat je een goede houder op je fiets hebt en gebruik één oortje om handsfree te bellen. Zo maken we samen het verkeer een stuk veiliger. Want een ongeluk zit in een klein hoekje.
Wat vind jij van het verbod? Laat het ons weten in een reactie!
Bron: “Vader omgekomen Tommy-Boy: ‘Doe het niet, blijf van je telefoon af'”, RTL Nieuws, 26 mei 2016
De tomtom is niet verboden in de auto.
Dus als ik mijn mobiel als tomtom gebruik op de fiets, zodat ik mijn route te vinden…..
Voor vertrek kan ol de route ook printen. Het papiertje mag ik toch nog wel in mijn hand houden???
Beter is om een routekaartje op je mobieltje te plakken. Dan wappert het papier niet weg, en je hebt toch je gebruikelijke kijkhouding….
Wat zou bromsnor daarvan vinden?