Verbod telefoongebruik op de fiets: dit moet je weten!

Het speelt al een aantal jaar: wel of geen verbod op telefoongebruik op de fiets. Binnenkort lijkt het er dan toch echt te komen. De wetswijziging ligt namelijk bij de Tweede Kamer en gaat mogelijk in 2019 in. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat diende dinsdag 25 september 2018 een nieuw wetsvoorstel in.

Waarom is telefoongebruik op de fiets zo gevaarlijk?

Niet alleen voor fietsers, maar ook voor automobilisten is het erg gevaarlijk als (mede)verkeersdeelnemers afgeleid worden door telefoongebruik. Snel even reageren op dat appje of harde muziek zorgt vaak voor gevaarlijke situaties. Een smartphone zorgt voor flink wat afleiding.

Neem bijvoorbeeld de 13-jarige Tommy-Boy. Hij stak in 2015 een gevaarlijke kruising over en werd geschept door een automobiliste. Doordat hij aan druk met zijn telefoon in de weer was, lette hij niet op het verkeer. Dit ongeluk heeft Tommy-Boy het leven gekost. De automobiliste viel niets te verwijten.

Wat betekent deze wijziging voor fietsers?

Sinds 2002 is het al verboden voor gemotoriseerd verkeer gebruik te maken van mobiele apparaten. Indien het voorstel door de Tweede Kamer goedgekeurd wordt, mogen ook fietsers geen telefoons, tablets of andere mobiele apparaten (als iPods) meer gebruiken op de fiets.

Betekent dit dat je helemaal geen telefoon meer mag gebruiken tijdens het fietsen? Dat ligt eraan. Je mag niet meer met een telefoon in je hand op de fiets zitten. Heb je bijvoorbeeld een houder op je fiets? Dan mag je er wél op kijken. Sta je stil bij een stoplicht? Ook dan mag je gerust even op je telefoon kijken. Het is dus alleen verboden om met een apparaat in je hand te fietsen.

Mag je nu ook geen muziek meer luisteren op de fiets?

Heb je een muziekspeler die je niet tijdens het fietsen hoeft te bedienen? Dan mag je deze gewoon gebruiken. Wel wordt aangeraden om één oortje te gebruiken en de muziek niet te hard te zetten. Zo kun je toch goed op de weg letten en hoor je die ambulance met sirene aankomen.

Krijg je een boete als je toch je telefoon gebruikt op de fiets?

Gebruik je jouw telefoon toch tijdens het fietsen? Dan kun je een boete verwachten. De hoogte van deze boete is nog niet bekend. Een automobilist betaalt in 2018 € 230,00 voor telefoongebruik in de auto.

Natuurlijk moet veiligheid altijd voorop staan in het verkeer. Zorg daarom dat je een goede houder op je fiets hebt en gebruik één oortje om handsfree te bellen. Zo maken we samen het verkeer een stuk veiliger. Want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Wat vind jij? Wel of geen verbod op telefoongebruik op de fiets en waarom? Laat het ons weten in een reactie!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close