
Verbouwing plannen: Zo doe je dat!
Een verbouwing, daar komt vaak veel meer bij kijken dan je van te voren verwacht. Belangrijk dus om een goede planning te maken. Zo behoud je overzicht en weten vakmannen precies wanneer zij aan de slag kunnen. Maar hoe plan je nu eigenlijk het beste een verbouwing? Je leest erover in dit blog!
Stap 1. Breng je wensen in kaart en maak keuzes
Wat wil je allemaal veranderen aan je woning? Breng eerst je wensen in kaart. Bepaal wat je budget is en hoe je aan dit geld komt. Heb je alles op een rijtje? Maak dan keuzes. Je kunt waarschijnlijk niet alles tegelijk doen. Kies voor opties die de waarde van je huis ook vergroten. Zo voorkom je dat je flink investeert in dingen die niets extra’s opleveren.
Stap 2. Maak een algemene tijdsplanning
Maak een lijst van alles wat er moet gebeuren en door wie dit gedaan moet worden. Schrijf op welke werkzaamheden afhankelijk zijn van andere werkzaamheden.
Tip. Maak je planning in Excel. Zet alle werkzaamheden op volgorde onder elkaar. Van links naar rechts maak je een tijdlijn: voor iedere dag een blokje. Zo kun je alles doorplannen en heb je direct een compleet overzicht.
Stap 3. Vraag offertes op en vergelijk deze met elkaar
Nadat je weet wat je precies wilt verbouwen en wat je budget is, ga je op zoek naar geschikte vakmensen. Het is verstandig om meerdere (vrijblijvende) offertes in je omgeving op te vragen. Luister ook naar ervaringen binnen je omgeving. Niet alleen de prijs, maar ook de kwaliteit is bij een verbouwing erg belangrijk. Vraag of de offerte in twee delen opgemaakt kan worden: materiaalkosten en uurloon.
Heb je de offertes binnen? Vergelijk deze dan met elkaar. Vergeet niet om goed na te kijken wat er allemaal inclusief is en wat er allemaal exclusief is. Om te meten of de offerte reëel is, vraag je op hoeveel uur hij of zij verwacht kwijt te zijn met de klus. Vervolgens kun je met het bedrag het uurloon omrekenen.
Stap 4. Ga na welke vergunningen je nodig hebt
Wordt het een grote verbouwing? Controleer dan of je vergunningsvrij de aanpassingen mag doen. Op Omgevingsloket doe je eenvoudig een vergunningcheck. Ben je verplicht een vergunning aan te vragen? Doe dit dan zo snel mogelijk. Een vergunningsaanvraag duurt namelijk gemiddeld zes weken.
Stap 5. Informeer je buren
Een verbouwing kan voor veel geluidsoverlast zorgen. Informeer daarom je buren en houd ze op de hoogte van de vorderingen. Is de verbouwing klaar? Dan is het leuk om een bosje bloemen of dinertje in je nieuwe woning te organiseren. Zo leer je ze meteen beter kennen!
Stap 6. Bedenk waar je zelf gaat wonen
Afhankelijk van de grootte van de verbouwing bepaal je of het mogelijk is om thuis te blijven wonen. Creëer een plekje waar je ook tot rust kunt komen tijdens de stressvolle verbouwing.
Stap 7. Maak duidelijke afspraken met het bouwbedrijf
Ga met het bouwbedrijf dat je gekozen hebt om tafel en maak duidelijke afspraken. Loop de verbouwing door en zet afspraken zwart op wit. Zo voorkom je discussies tijdens of na de verbouwing.
Stap 8. Laat de vakmensen het werk doen
Het bedrijf dat je ingeschakeld hebt weet wat ze doen. Ze hebben ervaring met verbouwingen en weten waar ze het over hebben. Laat ze dan ook hun gang gaan en ga hen niet constant op de vingers kijken.
Stap 9. Bewaar belangrijke documenten
Zijn de eerste facturen binnen? Bewaar deze samen met de gemaakte afspraken, bouwvergunningen en andere belangrijke papieren. Zo zorg je dat je bij controle alles kunt voorleggen.
En dan misschien nog wel het belangrijkste…
Geniet! Na een drukke, stressvolle periode is het tijd om te genieten van je verbouwing. Kom tot rust in je nieuwe bad of organiseer een etentje in je nieuwe woonkamer. Gegarandeerd gezelligheid!
Heb jij nog tips voor het plannen van een verbouwing? Laat het ons weten in een reactie!