
Verhuizen? Alles wat je moet weten!
Helemaal enthousiast kwam je terug van de eerste keer kijken bij je nieuwe huis. Dit wordt jouw droomplekje! Als het bod gedaan is en de financiering rond is, verandert blijdschap in stress. Help! Wat moet ik nu allemaal regelen? Wij van Verzekeruzelf willen graag dat je kunt genieten van een zorgeloze verhuizing. Daarom vind je in deze blog echt álles wat je moet weten over verhuizen.
Hieronder een overzicht van de onderwerpen die in deze blog terugkomen. Het liefst direct antwoord op je vraag? Klik dan op het onderwerp waar je meer over wilt weten!
- Waar moet ik beginnen?
- Start met een verhuisplanning
- De grote verhuischecklist
- Waar moet ik mijn verhuizing doorgeven?
- Tien extra verhuistips
- Ben ik verzekerd tijdens mijn verhuizing?
- Wel of geen verhuisbedrijf?
Eindelijk verhuizen, maar waar moet ik beginnen?
Tijdens een verhuizing komt veel op je af. Waarschijnlijk denk je eraan om een verhuisbedrijf te regelen of wil je familie, vrienden en kennissen vragen om je helpen. Zij willen natuurlijk flink doorwerken en aan de slag. Niets is zo vervelend als hulp die telkens aan je moet komen vragen wat ze kunnen doen. Zorg daarom voor een goede voorbereiding en een planning!
Wij raden je aan om een paar maanden van te voren te beginnen met de voorbereidingen. Kijk eerst goed wat je allemaal moet doen en regelen. Maak hier een lijst van. Hulp nodig? Download dan alvast de grote verhuischecklist van Verzekeruzelf!
Start met een verhuisplanning
Laten we vooraan beginnen. Een goede planning is bij een verhuizing namelijk van groot belang. Voordat je definitief naar je nieuwe woning kunt verhuizen, moeten er een aantal zaken geregeld worden. De planning kan opgedeeld worden in zaken vóór, tijdens en na de verhuizing.
Fase 1. Voor de verhuizing
Zodra de datum van de sleuteloverdracht bekend is, kun je beginnen met het maken van een eerste planning. Om zeker te weten dat je geen belangrijke dingen vergeet, is het verstandig om na te denken over een verhuischecklist. Zorg dat je in ieder geval de volgende zaken oppakt:
Een paar maanden voor de verhuizing
- Zeg je huur op of zet je koopwoning te koop.
- Regel elektra, gas en water (voor zowel je oude als nieuwe huis).
- Bekijk welke telefoon-, televisie- en internetaansluiting je graag wilt. Informeer voor de zekerheid of er een aansluiting is van de provider die je kiest.
- Vraag vrij op je werk (en check meteen of je recht hebt op een verhuisdag).
- Bedenk of je een verhuisbedrijf in wilt schakelen en zo ja, vraag dan meteen offertes op.
- Maak je geen gebruik van een verhuisbedrijf? Denk dan na over wat voor vervoer je in wilt zetten. Benieuwd naar de voor- en nadelen? Bekijk wel of geen verhuisbedrijf?
- Vraag vrienden, familie en kennissen te helpen met het verhuizen van je spullen.
- Denk na over welke spullen je wel en niet mee wilt nemen naar je nieuwe woning.
- Breng oude spullen die je niet mee wilt nemen naar de kringloop of verkoop ze op Marktplaats.
- Meet de ruimtes in je nieuwe huis en neem daarbij ook de breedte van de deuren mee. Zo kun je gelijk controleren of alle meubels wel naar binnen kunnen en in de nieuwe ruimte passen!
- Ga na of je recht hebt op verhuissubsidie en/of eventueel huursubsidie bij een huurwoning.
Een paar weken voor de verhuizing
- Zorg voor voldoende verhuisdozen. Wil je geld besparen? Sommige supermarkten hebben veel bananendozen over. Stevig en veel ruimte! Vraag er eens naar in je plaatselijke supermarkt.
- Naast verhuisdozen is het ook verstandig om na te denken over welke spullen er allemaal beschermd moeten worden als je deze inpakt. Regel daarom ook (oude) (verhuis)dekens.
- Begin vast met spullen inpakken die je niet meer nodig hebt in je oude huis. Houd er rekening mee dat je de dozen niet te zwaar maakt!
- Bedenk wie je allemaal op de hoogte wilt en/of moet brengen van je verhuizing. Hulp nodig? Bekijk waar moet ik mijn verhuizing doorgeven?
- Heb je kinderen en/of huisdieren? Regel dan een oppas tijdens de verhuizing. Zo kun je je helemaal focussen op de verhuizing. Alles lezen over verhuizen met kinderen? Lees dan dit blog!
Een week voor de verhuizing
- Berg belangrijke papieren en kostbare spullen goed op.
- Ontdooi je vriezer en maak deze alvast schoon.
- Maak een doos of koffer met overlevingsspullen. Doe net alsof je een week op vakantie gaat. In je nieuwe huis zal je niet alles meteen kunnen vinden, dus zo heb je toch een overlevingspakket voor de eerste week.
- Moeten er meubels uit elkaar gehaald worden? Zorg dan dat je alle schroeven en andere benodigdheden verzamelt en vastplakt aan het meubel. Zo voorkom je dat je bij het in elkaar zetten schroeven of andere dingen mist!
De dag van de verhuizing
- Maak de koelkast schoon en leeg.
- Zorg dat je de trommelbeveiliging van je wasmachine aanzet.
- Orden je verhuisdozen per ruimte en zet ze in de juiste volgorde in de verhuiswagen.
- Reserveer, indien nodig, een plek voor je oude en/of nieuwe woning, waar je de verhuiswagen neer kunt zetten.
Fase 2. Tijdens de verhuizing
Eindelijk, het is zover! Alles is voorbereid, spullen zijn ingepakt en je hebt een verhuisteam klaar staan. Tijdens je verhuizing is het belangrijk dat je een aantal dingen niet vergeet. Wij zetten ze voor je op een rij:
- Schrijf de meterstanden op van zowel je oude, als nieuwe woning.
- Sluit elektra, gas en water af in je oude woning.
- Controleer of alle ramen en deuren gesloten zijn.
Ben je helemaal klaar? Alles ingepakt en weggebracht? Doe dan een laatste check in huis en kijk of je nergens spullen hebt laten staan. Vergeet plaatsen als de garage of het tuinhuis niet!
Fase 3. Na de verhuizing
Het zit erop… Je oude huis is leeg en je nieuwe huis staat helemaal vol met verhuisdozen. Hard gewerkt! En nu?
- Zorg dat je je spullen schematisch uitpakt. Pak niet overal een beetje uit, maar ga kamer voor kamer langs. Pas als je de ruimte helemaal klaar hebt, ga je naar de volgende ruimte. Tip: begin met de slaapkamer.
- Maak zo snel mogelijk je huis bewoonbaar en denk dan vooral aan de ruimtes waar je het meest komt: woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer en toilet.
- Heb je je koelkast verhuisd en moest je deze liggend vervoeren? Zorg dan dat je deze een tijdje op de juiste plek laat staan, zonder deze aan te zetten. Met een wat oudere koelkast wordt minimaal 24 uur geadviseerd, met een wat nieuwer model is vaak een uurtje of 8 voldoende. Neem voor de zekerheid contact op met de winkel waar je de koelkast aangeschaft hebt.
- Controleer of al je adreswijzigingen doorgevoerd zijn. Zorg ook dat je je binnen vijf dagen na verhuizing aanmeldt bij de gemeente waarin je woont, mits je dit nog niet gedaan hebt.
- Probeer de verhuisdozen niet te lang te laten staan. Hoe langer deze op zolder staan, hoe langer het duurt om alles uit te pakken.
De grote verhuischecklist
Ben je meer visueel ingesteld? Download dan onze verhuischecklist en print deze uit. Prik hem op je prikbord of leg hem op een zichtbare plek. Iedere keer wanneer je iets afgerond hebt, kun je dit afvinken. Handig!
Waar moet ik mijn verhuizing doorgeven?
Natuurlijk is het leuk om je familie, vrienden en kennissen een mooi verhuisbericht te versturen. Vergeet echter niet belangrijke instanties en bedrijven te informeren over jouw verhuizing.
- Ben je in dienst bij een werkgever? Zorg dan dat je je adreswijziging aan de afdeling HR doorgeeft. Vraag meteen na of je vanuit je werkgever recht hebt op een verhuisdag.
- Heb je een eigen bedrijf wat op je thuisadres geregistreerd staat? Zorg dan dat je de Kamer van Koophandel informeert.
- Je kunt je verhuizing schriftelijk doorgeven aan de gemeente waarin je gaat wonen. Zij registreren deze vervolgens in de Basisregistratie Personen (BRP). Je kunt je verhuizing vanaf vier weken vóór, tot uiterlijk vijf dagen na de verhuizing doorgeven. Ben je te laat? Dan heeft de gemeente het recht om je een boete te geven.
- Bij de Belastingdienst hoef je in principe niet door te geven dat je gaat verhuizen. Het nieuwe adres komt automatisch vanuit de gemeente bij de Belastingdienst binnen. Krijg je huurtoeslag of is er sprake van een adreswijziging buiten Nederland? Neem dan wel contact op met de Belastingdienst. Ga je samenwonen met je vriend(in) en verandert daardoor je gezinssamenstelling? Ook dan moet je dit doorgeven aan de Belastingdienst.
- Informeer je verzekeringsmaatschappij dat je gaat verhuizen en geef je adreswijziging aan hen door. Daarnaast is het ook een goed moment om je verzekeringen te herzien. Benieuwd wat wel en niet verzekerd is tijdens de verhuizing? Bekijk ben ik verzekerd tijdens mijn verhuizing?
- Geef je adreswijziging door bij de bank waar je lid van bent. Vaak kun je dit eenvoudig en online doorgeven. Kijk hiervoor op de website van je bank.
- Vergeet ook de tandarts en huisarts niet. Als je dan toch bezig bent geef dan je adreswijziging ook meteen door aan je apotheek.
Checklist adreswijzigingen doorgeven
Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van waar je jouw adreswijziging allemaal doorgeeft. Wil je dit overzicht uitprinten? Download dan de PDF-versie.
Tien extra verhuistips
Geen zin in onnodige frustraties tijdens het verhuizen? Wij geven je extra tips voor een zorgeloze, stressvrije verhuizing. Wist je bijvoorbeeld dat de grootste frustratie tijdens verhuizen is dat je niet meer weet welke doos waarnaartoe moet? Voilà, daar heb je tip nummer 1: Label alle verhuisdozen met de ruimte waar ze moeten staan.
Bekijk van te voren alle ruimtes en geef deze een naam en/of nummer. Door op alle dozen hetzelfde te gebruiken is er geen verwarring bij de verhuizers (en scheelt het jou dus weer werk!).
Benieuwd naar meer tips? Hier komen ze:
Voorkom dubbele lasten, zeg je huur op tijd op.Controleer de meterstanden voordat je je huis verlaat.
Maak foto’s van alle bekabeling voordat je dit inpakt.
Regel een oppas voor je kinderen en/of huisdieren.
Maak een doos met “overlevingsspullen”.
Onderschat een verhuizing niet.
Ontkoppel en ontwater elektrische apparaten op tijd.
Zorg voor genoeg hulp. Alleen de wasmachine tillen lukt écht niet.
Pak je keukenspullen als laatste in. Dat kopje koffie heb je echt nodig!
Vraag bij je werkgever of je recht hebt op een verhuisdag.
Ben ik verzekerd tijdens mijn verhuizing?
Je gaat er natuurlijk niet van uit, maar helaas zit een ongelukje in een klein hoekje. Het zou zonde zijn als die dure, antieke vaas sneuvelt tijdens de verhuizing en je hier niet voor verzekerd bent. Daarom adviseren wij voorafgaand aan je verhuizing even contact op te nemen met je verzekeraar. Vraag na of je inboedel verzekerd is tijdens een verhuizing. Meer weten? Lees ons blog.
Vanaf het moment dat je nieuwe woning op jouw naam staat moet je ook denken aan een opstal- en/of inboedelverzekering. Ben je toch bezig met de verzekeringsmaatschappij te informeren? Regel dan ook meteen nieuwe (woonhuis)verzekeringen!
Wel of geen verhuisbedrijf?
Een verhuizing kost geld. Vaak word je met kosten geconfronteerd waarop je vooraf niet gerekend had. Daarom kun je overwegen om een verhuisbedrijf in te schakelen. Beschik je over een grote inboedel? Dan is een verhuisbedrijf zeker de overweging waard.
Is het inschakelen van een verhuisbedrijf eerder luxe dan pure noodzaak? Kijk dan of je familie, vrienden en kennissen in kunt schakelen.
De voordelen van een verhuisbedrijf
- Een verhuisbedrijf helpt natuurlijk dagelijks of wekelijks mensen met verhuizen en weten daarom precies wat er moet gebeuren. Dit scheelt je natuurlijk enorm veel tijd, die je kunt besteden aan leukere dingen. Nieuwe meubels shoppen bijvoorbeeld!
- Het bedrijf beschikt over de middelen en mogelijkheden die nodig zijn bij een verhuizing. Hierdoor hoef je vaak geen dingen als een verhuiswagen of (verhuis)dekens te regelen.
- Door de ervaring en professionaliteit is de kans kleiner dat er dingen stuk gaan. Ook zijn je spullen vaak sowieso verzekerd voor eventuele schade.
Het nadeel van een verhuisbedrijf
- Een verhuisbedrijf kost geld. Aangezien een verhuizing al aardig in de kosten kan lopen is het verstandig om na te gaan of je hier geld aan uit wilt geven.
Wil je toch graag een verhuisbedrijf inschakelen? Bekijk dan de volgende tips en bespaar toch nog wat kosten.
Vraag meerdere offertes op bij verschillende verhuisbedrijven en kijk goed wat je voor dit bedrag krijgt.Zorg dat je alles goed ingepakt en gelabeld klaar hebt staan.
Verhuis kleine dingen zelf. Let wel op dat je hier niet vaak voor heen en weer rijdt. Dit kost weer benzine.
Verhuis op een weekdag. Bij veel verhuisbedrijven wordt weekendtoeslag berekend voor het verhuizen op een zaterdag of zondag.
Ga na of je recht hebt op verhuiskostenvergoeding. Zorg dat je dit ruim van te voren uitzoekt, anders ben je te laat.
Ben jij al klaar voor je verhuizing? Heb je nog goede tips? Laat het ons weten in de reacties!
Mijn moeder gooide er echt geld tegenaan en huurde een verhuismanager in. Dan heb je geen omkijken naar opzeg van abonnementen en verzekeringen want dat wordt voor je gedaan. Een verhuismanager gaat me nogal ver. Ik zelf geef echter wel de voorkeur aan het uitbesteden van de verhuizing zelf. Dan hoef ik geen vrienden en familie lief aan te kijken.
Het is inderdaad handig om een checklist bij de hand te hebben wanneer je gaat verhuizen. Zo vergeet je belangrijke zaken niet. Ook zijn er veel dingen die je moet doorgeven aan de verzekering en andere instanties.
Wij hebben een aantal weken van tevoren al een tijdelijke opslagruimte gehuurd bij ons in de buurt. Zo konden we daar al wat grote meubels heenbrengen die in de weg stonden. Het zorgde er ook voor dat de verhuizing een stuk soepeler verliep.