Verhuizen met kinderen? Dit moet je weten!

Daar gaan jullie dan. Op naar jullie nieuwe droomplekje. Maar bij een verhuizing komt veel kijken. Zeker voor (kleine) kinderen kan het een ingrijpende gebeurtenis zijn. Ze wonen verder weg bij vriendjes en vriendinnetjes en gaan misschien ook wel naar een andere (basis)school. Wat moet je allemaal weten als je gaat verhuizen met kinderen? Je leest er meer over in dit blog!

Wat is de invloed van een verhuizing op kinderen?

Een verhuizing kan voor (kleine) kinderen erg ingrijpend zijn. Ze verlaten de oude, vertrouwde buurt waar ze zich veilig voelden. En dan hebben we het nog niet eens over alle vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt. Zeker bij een verhuizing als gevolg van een negatieve ervaring (bijvoorbeeld een scheiding of verloren baan) heeft een verhuizing veel invloed op kinderen.

Kinderen vinden het vaak beangstigend om een nieuw, eigen plekje te vinden in de nieuwe buurt of op de nieuwe school. Voor verlegen kinderen kan het heel moeilijk zijn om zichzelf snel aan te passen aan de nieuwe omgeving. Daarom is het verstandig om je kinderen tijdens deze periode goed in de gaten te houden. Hebben zij last van bijvoorbeeld stemmingswisselingen, slechte schoolprestaties, slapeloosheid of tonen zij agressief gedrag? Dan is het verstandig om dit bespreekbaar te maken.

Het kan zijn dat kinderen tijdens een verhuizing een terugval krijgen naar oude gewoontes. Was je kindje net zindelijk? Het kan zomaar zijn dat dit door de verhuizing niet meer zo is. Ga hier rustig mee om en probeer positief gedrag te stimuleren.

Hoe kan ik het beste omgaan met de verhuizing?

Het is natuurlijk belangrijk om de verhuizing op het juiste moment te plannen. Zorg dat je op een moment verhuist wanneer er geen belangrijke dingen gebeuren in het leven van je kinderen. De zomervakantie kan bijvoorbeeld een geschikt moment zijn. Probeer de verhuizing daarnaast zo goed mogelijk te plannen. Meer weten? Lees alles over verhuizen.

Bij verhuizen met kinderen is de leeftijd van je kinderen van groot belang als het gaat om hoe je met de verhuizing om moet gaan. Daarom hebben we onderscheid gemaakt in twee leeftijdscategorieën:

  • Verhuizen met baby’s en peuters (tussen 0 en 4 jaar)
  • Verhuizen met kleuters (4+ jaar)

Voor alle leeftijden geldt dat het belangrijk is om rust en regelmaat te behouden. Jullie gaan namelijk een hectische tijd tegemoet. Laat de dagen voorspelbaar verlopen en zorg voor een gevoel van veiligheid. Behoud oorspronkelijke rituelen, ook in de nieuwe woning.

Verhuizen met baby’s en peuters

Tip 1. Vertel je kind(eren) over de verhuizing, maar niet te vroeg

Is je kindje tussen de 0 en 4 jaar jong? Dan heeft vooraf vertellen over de verhuizing nog niet zo veel zin. Op deze leeftijd hebben kinderen nog geen tijdsbesef en weten ze niet wat een verhuizing precies inhoudt. Vertel daarom pas net voordat je gaat verhuizen over jullie nieuwe woning. Twee weken voor de verhuizing is ruim op tijd! Ook kun je een keer langsgaan in de nieuwe buurt en op zoek gaan naar het dichtstbijzijnde speeltuintje.

Tip 2. Kies voor vertrouwde spullen in de nieuwe slaapkamer

Jonge kinderen zijn vaak gewend aan hun vertrouwde slaapritueel. Zorg daarom dat je de slaapkamer zoveel mogelijk inricht zoals in de oude woning. Hierdoor voelt de nieuwe slaapkamer sneller vertrouwd. Indien mogelijk is het ook verstandig beddengoed ongewassen mee te nemen. Dit ruikt namelijk nog naar de oude slaapkamer en geeft daardoor een veilig gevoel.

Tip 3. Lees samen met je peuter over verhuizen

In de bibliotheek in de buurt hebben ze verschillende (voorlees)boekjes over verhuizen. Lees deze samen met je peuter en maak het onderwerp bespreekbaar. Zo leer je jouw kinderen wat verhuizen is en bereid je ze het beste voor op de verhuizing.

Verhuizen met kleuters

Tip 1. Bereid je kinderen voor op de verhuizing

Bij kleuters is het verstandig om ze vooraf goed voor te bereiden op de verhuizing. Is de verhuizing definitief? Ga dan alvast een paar keer met je kindje naar de nieuwe buurt en speel samen in de speeltuin om de hoek. Ook kun je alvast de nieuwe slaapkamer laten zien. Zorg dat je de voordelen van de verhuizing benoemt, bijvoorbeeld een grotere slaapkamer.

Tip 2. Laat je kinderen zelf de inrichting van de nieuwe slaapkamer kiezen

Spreek vooraf met je kinderen af op welke punten zij inspraak hebben in de inrichting van de slaapkamer. Laat ze mee behang of verf kiezen en ze kunnen helpen met het verven van de slaapkamer. Bekijk samen welke spullen wel of niet mee gaan naar het nieuwe huis. Ben soepel, kinderen hechten soms veel waarde aan die ene knuffel.

Tip 3. Geef je kinderen een klein koffertje voor de belangrijkste spullen

Laat je kinderen zelf een koffertje inpakken met de belangrijkste spullen. Tijdens de verhuizing hebben zij zo altijd de belangrijkste spulletjes bij de hand, zoals de favoriete knuffel, een leesboekje of leuk speelgoed.

Vijf extra verhuistips voor verhuizen met kinderen

Creëer tijdens de verhuizing een eigen plekje voor je kinderen. Verhuis de kinderslaapkamer als laatste over en richt deze als eerste in.

Laat de oppas naar jullie komen, zo kunnen je kinderen meehelpen en meekijken tijdens de verhuizing. Als ouders kunnen jullie je zo toch op de verhuizing focussen.

Straal rust uit tijdens de verhuizing en blijf positief. Ook als de verhuizing het gevolg is van minder leuke redenen. Kinderen zijn namelijk vaak gevoelig voor negativiteit en onrust binnen het gezin.

Gaan je kinderen naar een andere school? Schrijf ze op tijd in en regel waar mogelijk een proefdag. Je kinderen kunnen dan alvast een dagje meelopen en kennismaken met de nieuwe school.

Geef een afscheidsfeestje! Nodig vriendjes, vriendinnetjes, buren en klasgenootjes uit. Geef in het nieuwe huis een cadeautje en vier na een paar weken de verhuizing met taart.

Heb jij nog tips voor verhuizen met kinderen? Laat het ons weten in een reactie.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close