Verkeersboetes 2019: Dit betaal je voor een overtreding

Het is zover, de verkeersboetes van 2019 zijn bekend. Waarschijnlijk geen grote verrassing: de boetes gaan in 2019 (weer) omhoog. AutoRAI.nl publiceerde de hoogte van verschillende verkeersboetes op basis van het overheidsdocument “Maatregelen Verkeersveiligheid”. Maar wat betaal je in 2019 voor een overtreding? Wij vertellen er meer over in dit blog.

Dit verandert er in 2019

De verandering in de hoogte van verkeersboetes is afhankelijk van de jaarlijkse inflatiecorrectie. Door een kleine stijging in de inflatie worden de verkeersboetes in 2019 verhoogd. Het verschil komt uit op € 1 tot € 10.

 • Boetes voor verkeersovertredingen onder € 100 stijgen met € 5.
 • Verkeersovertredingen met een boete boven € 100 stijgen met € 10.

De hoogte van verkeersboetes in 2019

De boetes voor verkeersovertredingen stijgen in 2019. We zetten een aantal boetes voor je op rij:

 • Onnodig links rijden: € 240
 • Rechts inhalen: € 240
 • Geen autogordel dragen: € 140
 • Door rood rijden € 240
 • Geen voorrang verlenen aan bestuurders van rechts: € 240
 • Afslaan zonder richting aangeven: € 95
 • Rijden met een niet (behoorlijk) leesbaar kenteken: € 140
 • Onterecht mistlampen aan: € 95
 • Onnodig geluid veroorzaken: € 380

Smartphonegebruik in de auto: in 2019 betaal je € 240

Een onderwerp wat de laatste periode vaak in het nieuws komt, is het (groeiende) probleem rondom smartphonegebruik in het verkeer. In dit blog vertellen wij meer over smartphonegebruik tijdens het autorijden. Ook de boete van deze verkeersovertreding stijgt in 2019. Je betaalt € 240 voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het autorijden.

Te hard gereden? Dit kun je verwachten

Voor een snelheidsovertreding ga je volgend jaar meer betalen dan in 2018. Dit zijn de bedragen voor 2019:

Aantal kilometer te hard Binnen de bebouwde kom Binnen een erf Buiten de bebouwde kom Op de autosnelweg
5 € 34 € 54 € 32 € 31
10 € 72 € 107 € 67 € 63
20 € 191 € 257 € 183 € 170
25 € 256 € 337 € 241 € 223

Boetes bij wegwerkzaamheden

Worden er wegwerkzaamheden uitgevoerd en houd je je niet aan de snelheid? Dan is de boete hoger. Dit betaal je bij zo’n overtreding in 2019:

Aantal kilometer te hard Binnen de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom
5 € 54 € 45
10 € 107 € 90
20 € 257 € 223
25 € 337 € 300

De bedragen zijn zonder administratiekosten. Ook in 2019 zijn de administratiekosten € 9 per boete.

Ben je geflitst en wil je precies weten wat je kunt verwachten? Op de website van het OM (Openbaar Ministerie) maak je eenvoudig een berekening. Zo weet je meteen waar je aan toe bent. Op dit moment vind je hier nog de tarieven voor 2018, de tool wordt in januari bijgewerkt.

Hoe werkt de meetcorrectie?

Rijd je te hard? Afhankelijk van de maximale snelheid wordt een meetcorrectie uitgevoerd. Dit wil zeggen dat de politie van jouw gemeten snelheid een paar kilometer af trekt. Hierdoor weten zij zeker dat je de maximumsnelheid overtreden hebt. De bekeuring is dan ook vaak voor een lagere snelheid dan je daadwerkelijk reed. Benieuwd hoe dit werkt? Wij leggen het aan je uit:

 • Bij minder dan 100 kilometer per uur is de meetcorrectie 3 kilometer. Dat betekent dat er van de gemeten snelheid 3 kilometer wordt afgetrokken.
 • Is de snelheid meer dan 100 kilometer per uur? Dan is de correctie 3% van de gemeten snelheid. Voorbeeld: je rijdt 130 kilometer per uur waar je 120 kilometer per uur mag. Dan komt dit na de correctie uit op 126 kilometer per uur (130 km – 3%). Je krijgt dan een boete voor 6 kilometer te hard rijden.

Vaak wordt er pas een bekeuring gestuurd als je, na correctie, 4 kilometer of meer te hard hebt gereden. Dit is de ondergrens. Deze ondergrens geldt niet op snelwegen waar je 130 kilometer per uur mag rijden.

Wat vind jij van het boetesysteem voor 2019? Vallen de bedragen mee of tegen? Laat het ons weten in een reactie!

Bron: AutoRAI.nl, hier vind je een volledig overzicht met bedragen voor verkeersboetes in 2019

Tags

Gerelateerde berichten

15 Comments

 1. Parkeerboetes kun je ook makkelijk aanvechten via Appjection. Ik hoefde alleen een foto van m’n boete in te sturen en toen werd er gratis bezwaar in gediend.. Veel makkelijker dan via cjib

 2. Nog steeds is de overheid de oorzaak van veel financieel leed bij laagverdienenden. De boetes zijn exorbitant, vooral voor mensen die weinig verdienen. En….het CJIB kent geen betalingsregeling, alleen maar boete op boete, als men niet ALLES op tijd betaalt / kan betalen.
  Simpele oplossing: betalingsregeling, met maandelijkse automatische incasso.
  Complexere oplossing: korting, gerelateerd aan het jaarinkomen. Als je toestemming geeft, kan CJIB je belastingaangifte inzien.

  1. Beste Hans, een laag verdienende weet toch ook wat regels en 30-50-80-100-120 en 130km/uur zijn/ is. Is die zo laag geletterd dan?? Dat weet ik als laag verdiende nog zonder er een snelheids kick te krijgen . Maar er zoveel hufterig gedrag op de weg op vandaag. Het eerste wat men voeld is dan geraakt te worden in de beu.. klopt dat mensen met het ikke gedrag. We hebben nu eenmaal regels afgesproken met zijn 17,3miljoen is ca. 525ikkers/km² . En of jij en tien anderen het ermee eens zijn of niet, doet niks terzake. Veel verdienen en Masaratie of Smartje rijden maakt niks uit, of doet de NL aan corruptie?? Het is ook een mooie staatskas vulling. Overal verschijnen nu flitspalen meer en meer, want mensen luisteren eigenlijk toch niet ! Het zal dus wel nodig zijn die onnozele boetes en ze zijn hoog. Iedereen weet, 5km’s te hard/rood licht/over doorgetrokken streep rijden ben je/ kan je de klos zijn, ook jij Hans! Mensen vragen voor het grootste deel er zelf om .

 3. Als je de boetes niet of moeilijk kunt betalen kun je je ook aan de verkeersregels houden, heb je ook geen betalingsregeling nodig.

 4. Belachelijke hoge boete bedragen. Voor een beroving (zonder geweld) sta ja na ongeveer 50 euro alweer op straat. Deze bedragen staan toch allemaal niet in verhouding. Boetes moeten gekoppeld worden aan inkomen.

  1. Beste Martin,
   Bedankt voor je feedback! Ik heb het direct aangepast.
   Met vriendelijke groet,
   Lisa van Verzekeruzelf

  1. Hi Christiaan,

   Bedankt voor je reactie! De boete voor bumperkleven is inderdaad niet bekend gemaakt door AutoRAI.nl.
   De boete is onder andere afhankelijk van de snelheid en afstand tot de voorganger.

   Met vriendelijke groet,
   Lisa van Verzekeruzelf

 5. Ah…het narcotica-staatje aan de Noordzee gaat weer omhoog met de boetes… tja, de schatkist moet goed gevuld blijven. De automobilist is de favoriete melkkoe voor Rutte en z’n bandieten bende.
  Ben blij dat ik weg ben uit dit hellegat…. zogenaamde democratie…. Pffff….. een nep-democratie naar Noord Koreaans model, waar men referenda naast zich neerlegt en Rutte als schoothondje van de regenten in de EU braaf doet wat men hem daar opdraagt… hij moet immers zijn volgende baantje zeker stellen, dus braaf doen wat er gezegd wordt !

 6. Wat onze (r)overheid niet beseft is dat, hoezeer men in Den Haag in het recht staat met boetes, ze de bevolking steeds meer op afstand zet. Inmiddels is er bijna niemand zo gek om raadslid te worden, laat staan vrijwilligerswerk te doen binnen de gemeente. Het is vermoedelijk voer voor de gele hesjes. En weet je, ik ben niet van het demonstreren, maar inmiddels juich ook ik de gele hesjes beweging van harte toe.
  Het moet maar eens over zijn met de arrogantie in Den Haag!

 7. Ik mag een weg niet inrijden tussen 6.30 en 8.30. Als ik dat wel doe weet iemand dan wat voor een boete je kan verwachten

 8. “Je weet de regeltjes toch” Wat een nihilistisch geleuter zeg! Je kunt wel de doodstraf op 2 km/u te hard zetten “je weet de regeltjes toch?!” Maar het staat gewoon nergens meer mee in verhouding! Blijkbaar moeten we allemaal volledig makke volgzame schaapjes worden. Politie, Justitie, heel ons Rechtssysteem, het wordt allemaal al riant betaald van onze torenhoge loonbelasting! Daarnaast kan Jan de Burgerman goud geld te veel betalen om zijn autootje (die hij in meeste gevallen nodig heeft voor zijn woon-/werkverkeer); Btw, Bpm, meer dan 70% belasting op brandstof, wegenbelasting, Btw over zijn verzekering en over de onderhoudskosten van zijn autootje (waar verkapt ook nog eens redelijk wat loonbelasting zit!). Zijn laatste centjes wordt ie fijn van beroofd door het CJIB, een misselijkmakende instantie die methoden toepast die sterk doen denken aan een fout regiem in de jaren ’40-’45. Maar vooral maar als makke animal-farm-schaapjes mee blijven blaten mensjes, dan moet je eens kijken in wat voor fijne Politiestaat wij terecht komen. Een politiestaat overigens die nauwelijks in staat is het echte criminele gedrag (corrigerend) aan te pakken! Misselijkmakend gewoon! “ZUM KOTZEN!”zou ik zeggen als ik een Duitser was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close