Verkeersoverlast: wat is jouw #1 ergernis?

Wordt er bij jou in de wijk weleens te hard gereden? Uit een landelijke enquête van de Veiligheidsmonitor blijkt dat veel mensen last hebben van ‘snelheidsduivels’ in hun wijk. Maar dat is niet alles, ook parkeerproblemen en agressief rijgedrag blijken een grote ergernis.

De Veiligheidsmonitor

In opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid verzorgt het Centraal Bureau voor de Statistiek en I&O research al jaren bevolkingsonderzoeken. In een enquête wordt gevraagd naar de leefbaarheid, veiligheid en (verkeers)overlast in de eigen wijk. Afgelopen jaar is de enquête door zo’n 65.000 mensen ingevuld en de resultaten zijn inmiddels bekend.

Te hard rijden zorgt voor overlast

Uit de enquête blijkt dat voor 21% van de respondenten te hard rijden in een woonwijk voor de meeste overlast zorgt. 16% van de ondervraagden gaf aan last van parkeerproblemen te hebben. Maar ook agressief rijgedrag zorgt voor veel ergernis: hier heeft zo’n 6% van de ondervraagde mensen last van.

Meeste overlast in Limburg en Zuid-Holland

In de provincies Limburg en Zuid-Holland heeft ongeveer een derde van de inwoners last van het verkeer. In de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Overijssel en Gelderland is dit een stuk minder. Hier geeft ongeveer een kwart van de inwoners aan verkeeroverlast te ervaren. In de grafiek zie je de verschillen per provincie:

Verkeersoverlast per provincie

 

Meer agressief rijgedrag in grote steden

Uit het onderzoek blijkt dat inwoners van de stad meer verkeersoverlast ervaren dan inwoners van het platteland. Ongeveer een derde van de inwoners van grote steden ervaart verkeersoverlast. In minder stedelijke gebieden heeft maar een kwart van de inwoners last van verkeer. Vooral agressief rijgedrag en parkeerproblemen zorgen voor ergernis bij stadsbewoners. De meeste parkeerproblemen komen voor in Zuid-Holland. Limburg heeft het meeste last van agressieve bestuurders en mensen die te hard rijden.

Bron: telegraaf.nl, cbs.nl

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close