Verplichte en vrijwillige verzekeringen. Ben jij goed verzekerd?

Wat weet jij van je verzekeringen? Welke zijn er verplicht, en welke niet? Heb je misschien te weinig verzekerd, of veel teveel? Met de voorjaarsschoonmaak in het vooruitzicht, wordt het tijd om jouw verzekeringen ook eens “op te schonen” en kritisch te kijken naar de verschillende premies.

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Gelukkig hoef je je voor lang niet alles te verzekeren. Toch zijn er enkele verzekeringen die verplicht zijn om af te sluiten, namelijk:

  • De basis zorgverzekering
  • Een motorrijtuigenverzekering met WA-dekking (voor mensen die een voertuig met een kenteken bezitten, zoals een auto, motor of brommer)
  • Een opstalverzekering (voor mensen die een huis bezitten met een hypotheek)

Deze verzekeringen zijn verplicht, omdat je de kosten niet zelf kan dragen in geval van (letsel)schade. Denk bijvoorbeeld aan het afbranden van je huis. In dat geval ben je je huis kwijt, maar moet je je hypotheek wel blijven betalen. Dat zijn kosten die je niet zelf kan dragen.

Welke verzekeringen zijn verstandig?

Zoals gezegd is het idee van verzekeren dat je je ergens voor verzekerd wat je zelf niet kan betalen. Daarom is het verstandig om naast de verplichte verzekeringen te kijken of er nog andere dingen zijn die je zelf niet zou kunnen betalen. De vrijwillige verzekeringen die mensen naast de verplichte verzekeringen vaak afsluiten zijn bijvoorbeeld:

Jouw situatie

Denk altijd goed na wat in jouw situatie van toepassing is. Staat er niks van waarde in jouw huis? Dan heb je waarschijnlijk geen inboedelverzekering nodig. Maar dit is voor iedereen anders, dus daar moet je zelf goed over nadenken. Let ook goed op dat je dingen niet dubbel verzekerd. Zo is het niet altijd nodig om een reisverzekering afsluiten. Ga je op reis naar een land waar je zorgverzekering ook dekking biedt? Dan is je reisverzekering voor de medische kosten overbodig. Je betaalt dan twee keer voor dezelfde dekking. Bekijk daarom goed de productvoorwaarden van jouw verzekeringen.

Vergelijk je verzekeringen!

Nu je toch bezig bent met het opschonen van je verzekeringen, is het ten slotte verstandig om jouw verzekeringen te vergelijken. Zit je al jaren bij dezelfde verzekeraar? Misschien is jouw verzekering ergens anders goedkoper. Zodra je weet welke verzekeringen je wel en niet wilt afsluiten, kan je beginnen met het vergelijken van je premies. Vind je dat teveel gedoe? Dan doen wij de gratis premiescan graag voor je. Wij zetten de berekening voor je klaar, maar jij bepaalt waarvoor je je verzekert en sluit de verzekeringen zelf af. Op die manier blijf je zelfverzekerd verzekerd.

P.s.: Wil jij weten welke risico’s je dagelijks loopt? Doe de Risicoscan en krijg inzicht in je risico’s.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close