Welke verzekeringen heb je nodig als ondernemer in de bouw?

Daar valt je hamer van twee hoog van de steiger. Boven op de tablet van de aannemer. Oeps, foutje! Gelukkig is er niemand gewond, maar de aannemer stelt jou wel aansprakelijk voor de schade. Je checkt je Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Helaas geeft deze geen dekking omdat de schade is ontstaan tijdens je werk. “Welke verzekering had ik dan moeten hebben?”, vraag je je af. Je kunt je voor bijna elk risico verzekeren. Welke verzekeringen voor jouw bouwbedrijf onmisbaar zijn? Wij helpen je een eindje op weg door ze per categorie te omschrijven.

Bescherming

Wanneer je aan het werk bent kan er van alles misgaan. Je kan per ongeluk schade veroorzaken bij iemand anders. Maar een ander, bijvoorbeeld een leverancier, kan ook zijn afspraken niet nakomen. Voor dit soort gevallen kun je je bedrijf goed beschermen met de volgende verzekeringen:

 • Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)

  Met de AVB ben je verzekerd voor schades waarvoor jij aansprakelijk gesteld wordt tijdens het werk. Zoals in bovenstaand voorbeeld.

 • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

  Door het verkeerd plaatsen van een steunpilaar begeeft de steunmuur het. Gevolg: het pand stort gedeeltelijk in. Met de BAV ben je verzekerd voor de gevolgen van dit soort beroepsfouten.

 • Rechtsbijstandverzekering

  Wil een opdrachtgever de rekening maar niet betalen? Ook niet na meerdere herinneringen? Of komt een leverancier zijn afspraken niet na? Dat kun je te maken krijgen met een juridisch conflict. Met de Rechtsbijstandverzekering staan er specialisten klaar om je te helpen.

 • Ongevallenverzekering

  Zeker in de bouw zit een ongeluk in een klein hoekje. Stel: je valt van een steiger met een gebroken been als gevolg. Je been wil niet meer helemaal beter worden, waardoor je je werk nog maar voor 50% kunt uitvoeren. De Ongevallenverzekering keert dan een bedrag uit. Dit is ook het geval wanneer je zou komen te overlijden door een ongeval.

bouwvakker-gewond

Inkomen

Als ondernemer ben je afhankelijk van de inkomsten van je bedrijf. Misschien ben je wel de enige kostwinnaar in huis. Mocht je je werk niet meer kunnen doen, wil je geen geldproblemen krijgen. Deze verzekeringen bieden dan een oplossing:

 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

  Door een ongeval of een ziekte kun je je werk niet meer doen. Heel vervelend, want als ondernemer loop je hierdoor inkomsten mis. De vaste lasten, zoals je hypotheek, moet je gewoon doorbetalen. Met deze verzekering hou je dan een inkomen.

 • Overlijdensrisicoverzekering (ORV)

  Hopelijk gebeurt het niet, maar stel je komt te overlijden. Dan keert de ORV een bedrag uit. Hiermee kunnen je nabestaanden bijvoorbeeld de hypotheek afbetalen of doorgaan met je bedrijf. Zo hoeven zij zich geen zorgen te maken over geld als jij er niet meer bent.

Mobiliteit & Transport

Als ondernemer ben je waarschijnlijk veel onderweg. Je (bestel)auto is onmisbaar. Met deze verzekeringen ga je goed verzekerd de weg op:

 • Zakelijke (bestel)autoverzekering

  Een auto of bestelauto moet je minimaal WA verzekeren. Veroorzaak je schade aan iemand anders? Dan wordt dit vergoed. Je kan ervoor kiezen om de dekking verder uit te breiden. Let op: het is belangrijk dat je je zakelijke auto op naam van je bedrijf verzekert.

 • Aanhangwagenverzekering

  Gebruik je een aanhangwagen voor je werk? Deze is meestal niet meeverzekerd met de (bestel)autoverzekering. De aanhangwagenverzekering dekt schade die wordt veroorzaakt door de aanhanger.

 • Eigen vervoer

  Laat jij je gereedschap vaak achter in je bestelauto? Of vervoer je goederen voor bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer? Dan kunnen deze gestolen worden of beschadigen. Met een Eigen Vervoerverzekering ben je hiervoor verzekerd.

Bezittingen

Voor je bouwbedrijf maak je gebruik van veel spullen en gereedschappen. Sommige zijn van jezelf en andere moet je misschien huren. Om je bezittingen te beschermen kun je veel hebben aan de volgende verzekeringen:

 • Bouw- en montageverzekering

  Op de bouwplaats kan van alles misgaan. Steigers die je hebt gehuurd kunnen beschadigen, of je materiaal kan gestolen worden. Met de Bouw- en montageverzekering krijg je dan je schade vergoed.

 • Inventaris- en goederenverzekering

  Heb je eigen bouwmaterialen opgeslagen in je woonhuis of een aparte loods? Dan kunnen ze beschadigen door water, brand of inbraak. Met de Inventaris- en goederenverzekering zijn je materialen en goederen hiervoor verzekerd.

 • Buitenshuisverzekering

  Gebruik je je tablet, laptop of smartphone voor je bedrijf en neem je deze wel eens mee naar de bouwplaats? Dan kun je de Buitenshuisverzekering overwegen. Hiermee zijn je spullen verzekerd tegen beschadiging, verlies en diefstal buiten de deur.

Wees bewust van je risico’s – Doe de risicoscan!

Welke verzekering(en) je ook kiest, wees je in ieder geval bewust van de risico’s die je tijdens je werk loopt. Zeker in de bouw is de kans op ongelukken groot. Loop je schade op? Dat is al vervelend genoeg. Dan is het fijn als je op je verzekering kan terugvallen.

Ben je er nog niet helemaal uit welke risico’s jij loopt en welke verzekeringen daar het beste bij passen? Doe dan eens de Risicoscan. Je vult een paar vragen in en je krijgt gelijk een overzicht.

risicoscan bouw

Tags

Joep | Verzekeruzelf.nl

Visualiseert de mogelijkheden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close