Verzekeringsfraude: dief van je eigen portemonnee

Elk jaar worden er ontzettend veel schades gemeld bij verzekeraars. Niet zo gek, daar heb je immers je verzekering voor afgesloten. Wat wel gek is, is dat zo’n 10% van de claims vals is. Met die valse claims worden verzekeraars voor ongeveer 900 miljoen euro per jaar opgelicht. Dat lijkt misschien niet jouw probleem, maar is dat eigenlijk zo?

Wat is fraude?

Bij Verzekeruzelf.nl beschrijven we fraude als volgt: het doelbewust benadelen van Verzekeruzelf.nl om er zelf (of een ander) financieel beter van te (laten) worden. Je bent je er dus van bewust dat je een schade meldt die niet klopt. Denk bijvoorbeeld aan het vervalsen van een nota of het in scène zetten van een inbraak of ongeluk. Maar het kan ook simpeler zijn: na je vakantie een dure merkbril claimen in plaats van de goedkope merkloze bril die je eigenlijk bij je had. Het klinkt zo onschuldig. Jij betaalt netjes je premie, dan mag je daar af en toe toch iets voor terugkrijgen? Heb je geen echte schade, dan verzin je er gewoon één. Die paar tientjes mist de verzekeraar toch niet. Toch? Want wie betaalt er eigenlijk?

Wie betaalt er voor de valse claims?

Vaak wordt gedacht dat verzekeraars zelf opdraaien voor die kosten. Wij Nederlanders zien het oplichten van de verzekeraar dan ook niet als een probleem. Uit onderzoek blijkt zelfs dat maar liefst 12% van de Nederlanders erkent dat zij wel eens frauderen met verzekeringen. Het lijkt zo slim, snel even de vakantie terugverdienen, of die dure computer. Toch is het eigenlijk stom. Want niet de verzekeraar, maar jijzelf draait op voor de kosten. Hoe dat kan? Des te meer schades er geclaimd worden, des te hoger de premies worden. Alle schades moeten immers betaalt worden van de premies. De verzonnen claims betaal je uiteindelijk dus gewoon zelf. Hoor jij jouw buurman stoere verhalen vertellen over hoe hij de verzekeraar heeft opgelicht? Denk dan nog eens goed na of dat jou niet gaat treffen. Voor je het weet betreft het jouw verzekeraar, en dus jouw premie en jouw geld.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close