Vind jij dat spookfietsen toegestaan moet worden?

Even snel oversteken of een stukje tegen de richting in fietsen. Doe jij het wel eens? Spookfietsen zorgt jaarlijks voor 420 ernstig gewonde slachtoffers en 4 doden. Toch is het moeilijk tegen te gaan. Onderzoeker Gijs op de Weegh zegt dat spookfietsen in bepaalde gevallen zelfs toegestaan moet worden.

Slechte infrastructuur

Waarom rijden fietsers tegen het verkeer in? Volgens Saskia Kluit, Directeur van de Fietsersbond, is slechte infrastructuur de grootste oorzaak. Ook Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland en ingenieursbureau Arcadis deden onderzoek. Daaruit blijkt dat we tegen het verkeer in fietsen om drukke oversteekplaatsen en stoplichten te vermijden. Ook nemen we het liefst een korte route en willen we geen meter te veel trappen.

Steeds meer spookfietsers

Meerdere locaties in Nederland werden onderzocht op spookfietsen. En wat blijkt? Het aantal spookfietsers neemt zelfs toe. Onderzoeker Gijs op de Weegh zegt: “Bij de meeste locaties die werden onderzocht lag het percentage spookfietsers tussen de 20 en 30%, maar er waren ook plekken waar dat aantal veel hoger lag, tot 70% aan toe.” Omdat er zo veel ongelukken gebeuren, is een persoonlijke ongevallenverzekering een goed idee.

Moet spookfietsen worden toegestaan?

Het aanpassen van verkeerssituaties kost veel geld. Daarom moet spookfietsen in bepaalde situaties worden toegestaan, vindt Op de Weegh. “Zeker als er sprake is van een grote stroom spookfietsers en weinig tegenliggers.” Ook de Fietsersbond is het hiermee eens en neemt Utrecht als voorbeeld. “In Utrecht reden fietsers op de Maliebaan altijd door een rood verkeerslicht zonder dat dit tot gevaarlijke situaties leidde. Toen de politie er ging handhaven, ontstonden er ineens fietsfiles voor rood licht van wel 100 meter lengte. Daarmee werd duidelijk dat deze maatregel opgeheven moest worden. Voor veel gevallen van spookfietsen geldt hetzelfde.”

Fiets jij wel eens tegen het verkeer in? En vind jij dat spookrijden in sommige gevallen toegestaan moet worden? Laat een reactie achter!

Bron: Profnews.nl, Telegraaf.nl

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close