Voorjaarsschoonmaak: Zo is jouw huis klaar voor de lente!

De lente is begonnen! Na een regenachtige week komt het zonnetje langzaamaan tevoorschijn. Start van de lente betekent voor velen een grote voorjaarsschoonmaak. Ben jij al klaar voor de lente? In dit blog geven wij vijf tips voor het klaarmaken van jouw woning.

Waarom doen we eigenlijk een voorjaarsschoonmaak?

In de winter bescherm je jouw woning tegen de winterkou. De ramen blijven vaak gesloten. In de lente mag alles weer lekker open. Het is heerlijk om dan je huis eens goed te laten luchten! Ook is de winter vaak een donkere periode. Je ziet daardoor niet dat je ramen vuil zijn of er stof in je woning ligt. De zonnestralen benadrukken dit echter. Daarom is het begin van de lente ideaal voor een grote voorjaarsschoonmaak!

Vijf tips voor een goede voorjaarsschoonmaak

Tip 1. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo ook voor jouw voorjaarsschoonmaak. Om goed van start te gaan is het belangrijk dat je de juiste schoonmaakmiddelen in huis hebt. Inventariseer wat je allemaal schoon wilt maken en kijk welke middelen je hiervoor nodig hebt. Je wilt natuurlijk niet halverwege stoppen omdat je niet de juiste spullen in huis hebt!

TIP! Schoonmaakmiddelen van vroeger zijn tegenwoordig weer erg populair én lekker goedkoop. Denk bijvoorbeeld aan groene zeep, soda en azijn. Je vindt deze vaak gewoon in de supermarkt.

Tip 2. Maak het leuk voor jezelf

Schoonmaken is niet ieders hobby. Probeer het daarom leuk te maken voor jezelf. Zet leuke muziek op en geef jezelf een beloning als je klaar bent met poetsen. Dat heb je wel verdiend!

Zorg ook dat je niet teveel van jezelf vraagt. Probeer niet je hele huis in één keer schoon te maken. Dit is te veel werk en vergroot de kans dat je na een tijdje geen zin meer hebt.

Tip 3. Maak geen veelgemaakte schoonmaakfouten

Wist je dat er tijdens het schoonmaken veel fouten gemaakt worden? Zonde! Je steekt natuurlijk veel tijd in je schoonmaak, dus het is fijn als alles naderhand fris en fruitig is.

  • Ga je jouw woning dweilen? Zorg dan dat de dweil die je gebruikt schoon is en heet gewassen. Zo voorkom je dat je met een dweil vol met bacteriën aan de slag gaat.
  • Vergeet de stofzuiger(zak) niet te legen. Als je stofzuiger vol zit met vuil, neemt de zuigkracht enorm af. Hierdoor kan het zijn dat je een hoop vuil mist.
  • Als het om schoonmaakmiddel gaat, telt de regel “Hoe meer, hoe beter” niet. Veel schoonmaakmiddel werkt de werking tegen. Houd daarom altijd de hoeveelheid van de verpakking aan.

Tip 4. Ga logisch te werk

Begin niet willekeurig met een ruimte maar werk bijvoorbeeld van boven naar beneden.

  • Start in de badkamer en poets deze grondig. Vergeet ook de badmatten niet!
  • Ga vervolgens naar de slaapkamers. Het is slim om ook je kledingkasten onder handen te nemen. Berg alle winterkleding op en stof je planken af. Heb je kinderen? Laat ze dan helpen de eigen slaapkamer te poetsen en op te ruimen.
  • Op de begane grond is de keuken natuurlijk toe aan een grote schoonmaak. Doe alle kastjes uit en richt ze opnieuw in. Denk ook aan je elektrische apparaten, zoals oven, magnetron, koelkast, vriezer, waterkoker en koffiezetapparaat.
  • Natuurlijk is het ook belangrijk om de woonkamer, eetkamer en werkkamer te poetsen. Doe de elektrische apparaten af met een stofdoek.

Zorg ook dat je textiel wat langer als een jaar niet gewassen is, in de wasmachine stopt. Zo verwijder je oud stof. Denk aan kussens, gordijnen, badmatten en dekens.

Tip 5. Vergeet de ramen niet te zemen!

Juist door de heerlijke voorjaarszon zie je het heel goed als je ramen vies zijn. Het lappen van je ramen hoort daarom zeker bij een voorjaarsschoonmaak. Let wel op! Het is slimmer om je ramen te zemen op een bewolkte dag. Door de felle zon drogen je ramen te snel en kunnen er strepen ontstaan. Zo geniet je weer van de zonnestralen door je ramen!

Houd jij altijd een voorjaarsschoonmaak en heb je nog tips? Laat het ons weten in een reactie!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close