Huis winterklaar? Zo voorkom je schade door vorst

De koude temperaturen hebben ons land weer bereikt! De eerste vorst is gekomen, het begint licht te vriezen en de eerste sneeuwbuien hebben het land op zijn kop gezet. Mooi voor de winterpret, maar dit is minder goed nieuws voor jouw woning. Door de koude temperaturen neemt de kans op vorstschade toe. Om jouw huis hiertegen te beschermen geven we je een paar tips. Zo voorkom je schade door vorst en maak je je huis winterklaar.

Woning winterklaar maken: is het nodig?

Bij koude temperaturen heeft jouw woning wat extra zorg nodig. Periode’s van vorst en sneeuw kunnen leiden tot lekkage’s, gesprongen leidingen en hoge energierekeningen. Gelukkig kun je zelf veel doen om schade door vorst te voorkomen. Gaat het toch mis? Dan heb je veel baat bij een goede woonhuisverzekering.

Schade door vorst voorkomen: hoe doe je dat?

Voorkomen is beter dan genezen, volg daarom de volgende tips om schade door vorst te voorkomen:

1. Voorkom bevroren leidingen

Waterleidingen kunnen bevriezen tijdens koude periode’s. Zorg er daarom voor dat de verwarming altijd aanstaat, ook als je niet thuis bent. Zet de thermostaat niet lager dan 16 graden, zodat er altijd warme lucht door de radiatoren circuleert. Bekijk ook of de verwarmingsketel in de anti-vriesstand staat.

schade door vorst

2. Draai de buitenkraan dicht

Heb je buiten in de tuin een kraan? Draai dan de watertoevoer dicht zodra het gaat vriezen. Water dat bevriest zet namelijk uit, waardoor de kans groter is dat een leiding barst. Om dit te voorkomen draai je de watertoevoer dicht en laat je de waterleiding daarna leeglopen.

3. Controleer of het regenwater goed wegloopt

Heb jij een plat dak op jouw woning, schuur, garage of tuinhuis? Bekijk dan of het water daar goed afgevoerd wordt. Zorg ervoor dat alle goten vrij zijn van bladeren en modder zodat het water makkelijk kan doorstromen. Bevroren water kan schade aan het dak en de dakgoten veroorzaken.

4. Verwarm de ruimte waar de wasmachine staat

Een wasmachine zetten we meestal in een ruimte die we niet vaak gebruiken, zoals de bijkeuken of een klein kamertje. Hier staat de verwarming meestal niet aan, waardoor het erg koud kan worden. Zet tijdens winterse periodes de verwarming ook in deze kleine ruimte aan. Een wasmachine is extra gevoelig voor schade door kou, omdat er altijd een beetje water in de watertoevoer blijft staan.

Ook andere ruimtes die weinig gebruikt worden moeten regelmatig verwarmd worden. Zo voorkom je ook daar bevroren leidingen. Denk aan de zolder, de garage, de bijkeuken etc.

5. Zet nooit langer dan 20 minuten een raam open

Wij Nederlanders staan bekend om onze ‘frisse lucht’ acties. Het liefst slapen we met het raam op een kiertje, zelfs bij wat koudere temperaturen. Toch is dit niet verstandig in de winter. Laat een raam nooit langer dan 20 minuten open staan. Hierna is de kans groot dat jouw woning te koud wordt, waardoor het verwarmen langer duurt en meer energie kost.

Heb jij nog meer tips om een huis winterklaar te maken en schade door vorst te voorkomen? Laat het me weten in een reactie. 

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close