Huis winterklaar? Zo voorkom je vorstschade

De koude temperaturen hebben ons land weer bereikt: de eerste vorst is gekomen, het begint licht te vriezen en de eerste sneeuwbuien zetten het land op zijn kop. Mooi voor de winterpret, maar minder goed nieuws voor je woning. Door de koude temperaturen neemt de kans op vorstschade toe. Om jouw huis hiertegen te beschermen geven we je vijf tips. Zo voorkom je schade door vorst en maak je jouw huis winterklaar.

Woning winterklaar maken: is het nodig?

Bij koude temperaturen heeft jouw woning wat extra zorg nodig. Periodes van vorst en sneeuw kunnen namelijk leiden tot lekkages, gesprongen leidingen en hoge energierekeningen. Gelukkig kun je zelf veel doen om vorstschade te voorkomen. Loop je toch schade? Dan kan je terecht bij je opstalverzekering.

Vorstschade voorkomen: hoe doe je dat?

Voorkomen is beter dan genezen. Volg daarom de volgende vijf tips om vorstschade te voorkomen:

1. Voorkom bevroren leidingen

Een waterleiding kan bevriezen tijdens koude periodes. Zorg er daarom voor dat de verwarming altijd aanstaat, ook als je niet thuis bent. Zet de thermostaat niet lager dan 16 graden, zodat er altijd warme lucht door de radiatoren circuleert. Controleer ook of de verwarmingsketel in de anti-vriesstand staat.

schade door vorst

2. Draai de buitenkraan dicht

Heb je een kraan in de tuin? Draai dan de watertoevoer dicht zodra het gaat vriezen. Water dat bevriest zet namelijk uit, waardoor de kans groter is dat de leiding barst. Om dit te voorkomen draai je de watertoevoer dicht en laat je de waterleiding daarna leeglopen.

3. Controleer of het regenwater goed wegloopt

Heb jij een plat dak op jouw woning, schuur, garage of tuinhuis? Bekijk dan of het water daar goed afgevoerd wordt. Zorg ervoor dat alle goten vrij zijn van bladeren en modder zodat het water makkelijk kan doorstromen. Bevroren water kan namelijk schade aan het dak en de dakgoten veroorzaken.

4. Verwarm de ruimte van de wasmachine

Een wasmachine wordt meestal gezet in een ruimte die we niet vaak gebruiken, zoals de bijkeuken of een klein kamertje. Hier staat de verwarming meestal niet aan waardoor het erg koud kan worden. Zet tijdens winterse periodes de verwarming ook in deze kleine ruimte aan. Een wasmachine is extra gevoelig voor schade door kou, omdat er altijd water in de watertoevoer blijft zitten. Ook andere ruimtes die weinig gebruikt worden zoals de zolder, garage en bijkeuken moeten regelmatig verwarmd worden. Zo voorkom je ook daar bevroren leidingen.

5. Zet nooit langer dan 20 minuten een raam open

Wij Nederlanders staan bekend om onze ‘frisse lucht’ acties. Het liefst slapen we met het raam op een kiertje, zelfs bij wat koudere temperaturen. Toch is dit niet verstandig in de winter. Laat een raam nooit langer dan 20 minuten open staan. Hierna is de kans groot dat jouw woning te koud wordt. Het verwarmen van je woning duurt dan langer en daardoor kost het meer energie.

Heb jij nog meer tips om een huis winterklaar te maken en schade door vorst te voorkomen? Laat het ons weten in een reactie. 

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close