Voorrangsregels: ken jij ze nog?

Weet jij wie er voorrang moet krijgen op onderstaande afbeelding? Uit een online test van Veilig Verkeer Nederland (VVN) blijkt dat maar liefst 25% van alle weggebruikers het antwoord niet weet. Voorrangregels en voorgaanregels leveren vaak verwarring op, waardoor ongelukken ontstaan. Veilig Verkeer Nederland komt daarom met de gratis online opfriscursus.

veilig verkeer nederland opfriscursus

Blijf up-to-date met de online opfriscursus

Jaarlijks komen veel mensen om het leven, omdat automobilisten zich niet aan de voorrangsregels houden. Om ervoor te zorgen dat het verkeer veiliger wordt, biedt Veilig Verkeer Nederland daarom een online opfriscursus aan. Zo blijft iedereen op de hoogte van alle verkeersregels. De cursus is inmiddels door 325.000 mensen gedaan.

Vooral voorrangsregels zorgen voor verwarring

Uit de test blijkt dat 25% van alle deelnemers vragen over de voorrangregels en voorgaanregels fout beantwoordt. Sommige vragen worden zelfs door 55% van alle deelnemers fout beantwoord. En daar maakt Veilig Verkeer Nederland zich zorgen over. “Mensen overschatten hun eigen kunnen. Het is vaak lang geleden dat mensen hun rijbewijs hebben gehaald,” stelt een woordvoerder van de organisatie.

Apk voor automobilisten

Ook oud-verkeersofficier Koos Spee herkent het probleem: “Weggebruikers weten vaak niet wat borden betekenen. En ook bij voorrangssituaties op zebrapaden schiet kennis vaak tekort.” Spee stelt voor dat automobilisten iedere vijf jaar een opfriscursus krijgen. “Voer een soort apk voor automobilisten in. Je moet immers blijven bijleren. Als je ziet wat je kwijt bent aan een auto, dan kan daar wel 100 euro tegenop voor een opfrisles.” Toch wil Veilig Verkeer Nederland zich niet over het voorstel van Spee uitspreken. “We signaleren het probleem, maar zijn er niet voor een oplossing,” stelt een woordvoerder.

Up-to-date blijven is belangrijk

Het is belangrijk dat automobilisten up-to-date blijven van nieuwe verkeersregels en verkeerssituaties. In de afgelopen vijftien jaar is namelijk 40% van alle verkeersregels aangepast. Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland, heeft gemerkt dat informatie over gewijzigde verkeersregels lang niet iedereen bereikt. “Met de VVN opfriscursus willen we dit verbeteren,” zegt hij. Ook Allsecur laat weten dat de verkeerstest belangrijk is: “Up-to-date kennis van de theorie is voor de veiligheid van autorijden onmisbaar.”

Wil jij ook op de hoogte zijn van alle verkeersregels? Doe de online opfriscursus en laat ons weten of jij nog helemaal up-to-date bent.

Bron: vvn.nl, rtlnieuws.nl

Tags

Gerelateerde berichten

2 Comments

    1. Hoi Cees. Andere opfriscursussen zoals deze zijn bij ons niet bekend. Op het internet zijn wel genoeg mogelijkheden om gratis theorie te oefenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close