Vuurwerkschade: welke verzekering vergoedt?

Nog maar even en we luiden het nieuwe jaar in. Dat betekent: ontpopte champagnekurken, oliebollen en natuurlijk… vuurwerk! Je bent hier goed op voorbereid met legaal vuurwerk, een vuurwerkbril en een veilige aansteeklont. Maar wat als je vuurpijl besluit een andere route te nemen en tegen de auto van de buren aanvliegt? Of wanneer er brand ontstaat in je huis? Gelukkig ben je verzekerd voor vuurwerkschade … toch?

Voor elke vuurwerkschade een verzekeringen

Er zijn verschillende vuurwerkschades die rond de jaarwisseling kunnen ontstaan. Van uitgebrande auto’s en rotjes in de brievenbus, tot kapotte ruiten en zelfs letsel. Het is afhankelijk van het soort schade en de verzekering die je hebt, wat er wordt vergoed. We zetten de belangrijkste verzekeringen op een rijtje. Let op: onderstaande is een richtlijn. Een vuurwerkschade zal altijd op zichzelf worden beoordeeld. Daarbij zijn schades door opzet uitgesloten van de dekking.

Aansprakelijkheidsverzekering

We nemen het voorbeeld van de verdwaalde vuurpijl. Natuurlijk is het vervelend als je onbedoeld schade aanricht aan de auto van de buurman. Dit los je netjes op. Voor dit soort ongelukjes heb je namelijk je aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze vergoedt de schade voor je buurman wanneer jij wettelijk aansprakelijk bent.

Rechtsbijstandverzekering

Maar het kan natuurlijk ook andersom. Wanneer jouw auto is beschadigd door iemand anders, is het fijn als je weet wie de veroorzaker is. Je kunt dan zelf de vuurwerkschade bij deze persoon verhalen. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kun je deze verzekeraar aanspreken om je te helpen hierbij. Weet je niet wie de schade heeft veroorzaakt? Dan ligt het aan de dekking op je eigen autoverzekering of deze vergoed wordt.

Autoverzekering

Heb je een WA dekking? Dan ben je alleen verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt met de auto. Een schade als gevolg van vuurwerk zal daarom niet worden vergoed. Ontstaat er brandschade aan je auto? Of wordt er een ruitje stukgeslagen? Dan ben je hiervoor verzekerd met een Beperkt Casco dekking of een Volledig Casco dekking. Deze schades zullen niet ten koste gaan van je schadevrije jaren. Ontstaat er andere vuurwerkschade aan je auto? Dan ben je hiervoor alleen verzekerd met een Volledig Casco dekking. Deze schades zullen in veel gevallen wel ten koste gaan van je schadevrije jaren.

Woonverzekeringen

Ontstaat er door vuurwerk brand in de woning? Dan ben je hiervoor verzekerd met de opstalverzekering. Voor schades aan je spullen in de woning ben je verzekerd met de inboedelverzekering. Maar er kunnen ook andere schades ontstaan, zoals schroeiplekken of door smelten. In deze gevallen is het afhankelijk van de dekking van je verzekering of dit wordt vergoed. Controleer hiervoor de voorwaarden of vraag dit na bij je verzekeraar. Heb je vuurwerkschade aan de ruit(en) van je woning? Dan heb je hiervoor een glasdekking nodig. Deze kun je vaak meeverzekeren op je opstalverzekering of inboedelverzekering. Ook bestaan er aparte glasverzekeringen.

Zorgverzekering

Helaas is er met vuurwerk ook steeds vaker sprake van letsel. Vaak door verkeerd afgestoken vuurwerk. Denk hierbij aan een rotje dat al in je hand ontploft of een knal naast je oor. Moet je door toedoen van vuurwerk naar een arts of het ziekenhuis? Dan vergoedt jouw zorgverzekeraar de kosten. Je moet dan nog wel rekening houden met je eigen risico.

Gelukkig zijn er ook veel manieren om schade tijdens de feestdagen te voorkomen. Wij wensen je een zelfverzekerde jaarwisseling!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close