Waar moet je op letten bij het kopen van een auto?

Een auto kopen is vaak erg spannend. Ga je voor een nieuwe auto of kies je een tweedehands model? Het is altijd belangrijk om je goed voor te bereiden. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een auto? Met deze zes stappen koop jij veilig een nieuwe auto. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Stap 1. Kies een auto die bij je past

Begin bij het begin: ga op zoek naar een type auto die bij je past. Bepaal je budget en ga op onderzoek uit. Zo ontdek je welk type auto bij jouw situatie past. Stel jezelf onder andere de volgende vragen en vergelijk de verschillende auto’s met elkaar:

 • Welke automerken en type auto’s zijn er?
 • Wat zijn de voor- en nadelen?
 • Zijn er veel voorkomende problemen?
 • Wat kost de wegenbelasting?
 • Hoe zuinig rijdt de auto?

Wil je weten welke auto bij jou past? Doe de test >

Stap 2. Auto’s vergelijken: zo doe je dat!

Nadat je verschillende automerken en type auto’s vergeleken hebt, weet je al beter naar wat voor auto je op zoek bent. Nu kun je op zoek naar het aanbod. Wil je een nieuwe auto of past een tweedehands auto beter bij jouw situatie? Als je een groter budget hebt, is het verstandig om het verschil tussen een nieuwe auto en een tweedehandsauto van bijvoorbeeld één jaar oud te vergelijken.

Vergelijk prijzen en modellen

Vergelijk prijzen van auto’s met hetzelfde merk en bouwjaar én met dezelfde kilometerstand. Zo weet je beter wat een redelijke prijs is voor de auto waarnaar je op zoek bent.

Vergelijk verkopers

Het is belangrijk om te onderzoeken of de verkoper van de auto betrouwbaar is. Je kunt je auto bij verschillende verkopers kopen, denk aan een merkdealer, autogarage (met BOVAG-garantie), Marktplaats of particuliere koper. Heb je iets meer budget? Dan is koop bij een dealer of garage met BOVAG-garantie geen onverstandige keuze. Zo heb je vaak meer garantie op je aankoop.

Stap 3. Tweedehands auto? Doe een kentekencheck

Heb je een auto op het oog? Doe dan online een kentekencheck. Op verschillende websites kun je het kenteken invoeren, zodat je de geschiedenis van de auto ziet. Let op de volgende dingen:

 • APK-datum: wanneer vervalt deze?
 • Hoeveel eigenaren heeft de auto gehad?
 • Hoe is het aantal gereden kilometers ten opzichte van het bouwjaar?
 • Klopt de kilometerstand met NAP (Nationale Autopas)?
 • Staat de auto als gestolen geregistreerd?

Als je hier geen gekke dingen aan ziet kun je overwegen of je de auto wilt bezichtigen. Ben je nog steeds enthousiast? Maak dan een afspraak voor een proefrit!

Stap 4. Ga langs bij de verkoper en maak een proefrit

Controleer voordat je een proefrit maakt de auto grondig:

 • Vraag de verkoper naar de onderhoudshistorie. In deze onderhoudshistorie lees je meer over eventuele schades en andere problemen die de auto in het verleden gehad heeft.
 • Bekijk of de auto krasjes, schade of roestplekken heeft. Ook is het belangrijk om te kijken naar slijtage aan het interieur.
 • Doen alle accessoires het nog? Denk hierbij aan de airco, lampen (alle soorten), ruitenwissers, dashboardverlichting en verwarming.
 • Controleer de banden en kijk of deze nog voldoende profiel hebben. Vraag de verkoper wat voor banden eronder liggen en hoe oud deze zijn.

Tijdens de proefrit

Test tijdens de testrit goed uit of je de auto fijn vindt rijden. Rijd ook een stukje zonder radio aan; zo hoor je of de auto vreemde geluiden maakt. Let goed op de volgende dingen:

 • Ondervind je problemen bij het starten, remmen of optrekken?
 • Is het uitlaatgas kleurloos?
 • Schakelt de auto goed naar een hogere of lagere versnelling?

Als je tevreden bent over de proefrit kun je jezelf afvragen of je de auto wilt kopen. Je kunt er natuurlijk altijd een nachtje over slapen, voordat je start met de onderhandeling.

Stap 5. Onderhandel over de prijs

Niet voor iedereen even makkelijk: onderhandelen. Toch is het altijd verstandig om bij aankoop van een auto te onderhandelen. Zorg dat je goed voorbereid het gesprek in gaat. Punten om mee te nemen in je onderhandeling zijn:

 • Wat zijn de minpunten van de auto? Zijn er bijvoorbeeld (kleine) beschadigingen?
 • Zit er garantie op je aankoop? Waarvoor heb je garantie en hoe lang geldt deze garantie?
 • Zijn er andere auto’s in de markt die voor een lager bedrag te koop staan?

Laat de autoverkoper nooit té veel zien dat je heel erg enthousiast bent. Dat maakt je onderhandelingspositie minder sterk.

Stap 6. Sluit de goedkoopste autoverzekering af

Vergeet natuurlijk niet je auto te verzekeren. Afhankelijk van de leeftijd van je auto en je rijgedrag kies je een verzekering die bij je past. In Nederland is een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) namelijk verplicht. Is je auto niet verzekerd? Dan riskeer je een boete van € 450,- van het RDW. Ben je op zoek naar de goedkoopste autoverzekering? Vergelijk dan autoverzekeringen op GoedkoopsteAutoverzekering.net!

Heb jij nog tips voor het kopen van een auto? Laat het ons weten in een reactie!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close