Waar moet je op letten bij het kopen van een auto?

Een auto kopen is vaak erg spannend. Ga je voor een nieuwe auto of kies je een tweedehands model? Het is altijd belangrijk om je goed voor te bereiden. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een auto? In deze zes stappen koop jij veilig een nieuwe auto. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Stap 1. Kies een auto die bij je past

Belangrijk is een type auto te zoeken die bij je past. Bepaal je budget en ga op onderzoek uit. Zo ontdek je welk type auto bij jouw situatie past. Stel jezelf onder andere de volgende vragen en vergelijk de verschillende auto’s met elkaar:

  • Welke automerken en type auto’s zijn er?
  • Wat zijn de voor- en nadelen?
  • Zijn er veel voorkomende problemen?
  • Wat kost de wegenbelasting?
  • Hoe zuinig rijdt de auto?

Wil je weten welke auto bij jou past? Doe de test >

Stap 2. Auto’s vergelijken doe je zo!

Nadat je verschillende automerken en type auto’s vergeleken hebt, weet je al beter naar wat voor auto je op zoek bent. Nu kun je op zoek naar het aanbod. Wil je een nieuwe auto of past een tweedehands auto beter bij jouw situatie? Als je een groter budget hebt, is het verstandig om het verschil tussen een nieuwe auto en een tweedehandsauto van bijvoorbeeld één jaar oud te vergelijken.

Vergelijk prijzen en modellen

Vergelijk prijzen van auto’s met hetzelfde merk en bouwjaar én met dezelfde kilometerstand. Zo weet je beter wat een redelijke prijs is voor de auto waarnaar je op zoek bent.

Vergelijk verkopers

Het is belangrijk om te onderzoeken of de verkoper van de auto betrouwbaar is. Je kunt je auto bij verschillende verkopers kopen, denk aan een merkdealer, autogarage (met BOVAG-garantie), Marktplaats of particuliere koper. Heb je iets meer budget? Dan is koop bij een dealer of garage met BOVAG-garantie geen onverstandige keuze. Zo heb je vaak meer garantie op je aankoop.

Stap 3. Tweedehands auto? Doe een kentekencheck

Heb je een auto op het oog? Doe dan online een kentekencheck. Op verschillende websites kun je het kenteken invoeren, zodat je de geschiedenis van de auto ziet. Let op de volgende dingen:

  • APK-datum: wanneer vervalt deze?
  • Hoeveel eigenaren heeft de auto gehad?
  • Hoe is het aantal gereden kilometers ten opzichte van het bouwjaar?
  • Klopt de kilometerstand met NAP (Nationale Autopas)?
  • Staat de auto als gestolen geregistreerd?

Een handige check of de kilometerstand logisch is kun je vinden op de website van RDW.
Ben je nog steeds enthousiast? Maak dan een afspraak voor een proefrit!

Stap 4. Ga langs bij de verkoper en maak een proefrit

Controleer voordat je een proefrit maakt de auto:

  • Vraag de verkoper naar de onderhoudshistorie. In deze onderhoudshistorie lees je meer over eventuele schades en andere problemen die de auto in het verleden gehad heeft.
  • Bekijk of de auto krasjes, schade of roestplekken heeft. Ook is het belangrijk om te kijken naar slijtage aan het interieur.
  • Doen alle accessoires het nog? Denk hierbij aan de airco, lampen (alle soorten), ruitenwissers, dashboardverlichting en verwarming.
  • Controleer de banden en kijk of deze nog voldoende profiel hebben. Vraag de verkoper wat voor banden eronder zitten en hoe oud deze zijn.

Tijdens de proefrit

Test tijdens de rit of je de auto fijn vindt rijden. Rijd ook een stukje zonder radio aan; zo hoor je of de auto vreemde geluiden maakt. Let goed op de volgende dingen:

  • Ondervind je problemen bij het starten, remmen of optrekken?
  • Is het uitlaatgas kleurloos?
  • Schakelt de auto goed naar een hogere of lagere versnelling?

Als je tevreden bent over de proefrit kun je jezelf afvragen of je de auto wilt kopen. Je kunt er natuurlijk altijd een nachtje over slapen, voordat je start met de onderhandeling.

Stap 5. Onderhandel over de prijs

Onderhandelen is niet altijd voor iedereen even makkelijk. Toch is het verstandig om bij aankoop van een auto te onderhandelen. Zorg dat je goed voorbereid het gesprek in gaat. Punten om mee te nemen in je onderhandeling:

  • Wat zijn de minpunten van de auto? Zijn er bijvoorbeeld (kleine) beschadigingen?
  • Zit er garantie op je aankoop? Waarvoor heb je garantie en hoe lang geldt deze garantie?
  • Zijn er andere auto’s in de markt die voor een lager bedrag te koop staan?

Laat de autoverkoper nooit zien dat je heel erg enthousiast bent. Dat maakt je onderhandelingspositie minder sterk.

Stap 6. Sluit de best passende autoverzekering af

Verzeker je auto op tijd! Je kunt vaak je verzekeringsadviseur al bellen als je weet dat je een auto gaat kopen. In Nederland is een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) namelijk verplicht. Is je auto niet verzekerd? Dan riskeer je een boete van € 609 van het RDW. Ben je op zoek naar de best passende autoverzekering? Vergelijk dan autoverzekeringen op GoedkoopsteAutoverzekering.net! Je kunt de auto ook aanvullend verzekeren tegen diefstal en schade.

Heb jij nog goede tips voor het kopen van een auto? Laat het ons weten in een reactie!

Tags

Gerelateerde berichten

One Comment

  1. Zelfs voor iemand met koop ervaring is het moeilijk om de juiste auto te kopen. De eerste keer kon ik niet snel een keuze maken. Deze punten maken de keuze wel makkelijker. Sowieso is deze informatie een aanrader voor mensen die een auto gaan kopen. Ik heb wel opgemerkt dat je geen tips hebt over inbraakpreventie. Is dat ook niet van belang?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close