Rechtsbijstandverzekering: waarom heb je die nodig?

Een rechtsbijstandverzekering is in Nederland niet verplicht. Toch kiezen veel mensen voor deze verzekering. Je kan namelijk op verschillende manieren te maken krijgen met een juridisch conflict. Dit is erg vervelend en de kosten kunnen flink oplopen. Maar wat kan een rechtsbijstandverzekering voor jou betekenen? Wij leggen het aan je uit in dit blog.

In welke situaties biedt jouw rechtsbijstandverzekering dekking?

Sluit je een rechtsbijstandverzekering af? Dan kies je vaak zelf voor welke situaties je dekking wilt. De meest voorkomende situaties leggen we hieronder aan je uit. Afhankelijk van de dekking van jouw rechtsbijstandverzekering kun je voor deze conflicten terecht bij een jurist via jouw verzekering.

Let op! Controleer altijd in de polisvoorwaarden van je rechtsbijstandsverzekeraar voor welke onderdelen er allemaal dekking is. Benieuwd hoe je verzekeringen vergelijkt?

1. Consumentenzaken

Een conflict met familie, de school van je kinderen of na het kopen via internet? Deze conflicten vallen allemaal onder consumentenzaken. Je lost deze op met hulp van een jurist via jouw rechtsbijstandverzekering. Deze juristen kunnen advies geven, maar bijvoorbeeld ook bemiddelen tussen partijen.

2. Wonen

Een conflict over de (ver)koop, (ver)bouw of huur van je woning? Bijvoorbeeld met de buren of met de gemeente over je woonsituatie? Deze conflicten vallen allemaal onder wonen.

3. Verkeer

In conflict over de (ver)koop van je voertuig? Afhankelijk van je verzekering biedt jouw rechtsbijstandverzekering dekking voor conflicten op het gebied van verkeer. Hieronder vallen alle conflicten in en rondom het verkeer: met de auto, op de fiets of te voet.

4. Werk en inkomen

In conflict met je werkgever over bijvoorbeeld je uitkering of pensioen? Dan biedt jouw rechtsbijstandverzekering met dekking voor werk en inkomen misschien wel dekking. Een jurist helpt je in dit geval met advies, treedt op als bemiddelaar of begint een rechtszaak.

Rechtsbijstandverzekering bij arbeidsconflict

Een arbeidsconflict is een conflict dat niet meer kan worden opgelost door bijvoorbeeld een goed gesprek met nieuwe afspraken. Arbeidsconflicten kunnen bijvoorbeeld gaan over een functiewijziging, overplaatsing, overwerken, ziekte of salaris.

Heb jij een arbeidsconflict met je werkgever? Dan heb jij als werknemer vaak meer rechten dan je denkt. Weet je niet welke rechten je hebt? Dan biedt een jurist van jouw rechtsbijstandverzekering je hulp en advies.

Rechtsbijstandverzekering bij ontslag

Ben je jouw baan kwijt geraakt? En had je op dat moment een rechtsbijstandverzekering? Dan ben je met een rechtsbijstandverzekering verzekerd voor juridisch advies en rechtsbijstand. Hieronder leggen we aan je uit hoe deze verzekering in verschillende situaties van ontslag hulp kan bieden.

Let op! Heb je op het moment van ontslag geen rechtsbijstandverzekering? Dan kan deze verzekering je niet meer helpen.

Ontslag op staande voet

Ontslagen op staande voet? Dan moet je werkgever een geldige reden hebben. Denk je dat deze reden niet eerlijk of terecht is? Laat een jurist van jouw rechtsbijstandsverzekering beoordelen of het ontslag op staande voet wel of niet terecht is. Is dit wel terecht? Dan vertelt een jurist welke rechten en plichten jij hebt bij ontslag op staande voet.

Ontslag boventallig verklaard

“Ontslag boventallig verklaard” betekent eigenlijk dat er te veel mensen werken voor het werk dat beschikbaar is in een bedrijf. Een werkgever moet kunnen aantonen dat jij boventallig bent via een ontslagvergunning. Een rechtsbijstandverzekering biedt in deze lastige situatie een uitkomst. Is het ontslag volgens de jurist wel toegestaan? Dan kan hij of zij je helpen met de onderhandelingen over de uitwerking van het ontslag.

Vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst met daarin alle afspraken rondom het ontslag. Alle details in een vaststellingsovereenkomst zijn van belang. Kloppen deze details niet? Dan kun je bijvoorbeeld het recht op een uitkering verliezen. Maak daarom gebruik van een jurist van de rechtsbijstandsverzekering. Een jurist helpt je met het opstellen van de juiste vaststellingsovereenkomst.

Het bedrijf is failliet

Is jouw werkgever failliet? Dan is dit voor jou vaak geen fijne situatie. Je werkgever kan je namelijk zonder een ontslagvergunning ontslaan en mogelijk heb je al een lange periode geen salaris meer gehad. Maar waar heb je in deze situatie allemaal recht op? Een jurist van jouw rechtsbijstandverzekering helpt je hierbij.

Tijdelijk contract wordt niet verlengd

Wordt jouw tijdelijk contract niet verlengd? Vervelend! Wist je dat een werkgever een tijdelijk contract niet zomaar mag beëindigen voor de officiële beëindigingsdatum? Hier zitten veel regels aan vast. Maak daarom in zo’n situatie gebruik van een jurist via jouw rechtsbijstandverzekering.

Heb jij een rechtsbijstandverzekering? En heb je hem in bovenstaande situaties wel eens nodig gehad? Deel jouw ervaring in een reactie.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close