Waterschade: wat dekt mijn inboedelverzekering?

Na een periode van droogte heeft het de afgelopen tijd eindelijk weer geregend in Nederland. Door de droogte kan het zijn dat regenwater niet goed afgevoerd wordt. Is je kelder overstroomd? Of heb je een lekkage in je woning? Dan kan het zomaar zijn dat jouw spullen beschadigd raken, bijvoorbeeld de meubels in de woonkamer. Gelukkig wordt dit soort waterschade vaak vergoed als je een inboedelverzekering hebt.

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering verzekert losse spullen in je huis. Denk hierbij aan je wasmachine, meubels of televisie. Jouw inboedel is niet alleen verzekerd voor schade die ontstaat door inbraak, brand en storm. Ook zijn de spullen verzekerd bij waterschade door hevige regen, sneeuw of hagel. Een inboedelverzekering is niet verplicht maar wel verstandig, omdat alle spullen in je huis bij elkaar veel waard zijn.

Waterschade inboedelverzekering

Doordat het zo vaak regent in Nederland, komt waterschade regelmatig voor. Kelders lopen onder water, het dak begint te lekken of het riool overstroomt. Spullen zoals de bank, televisie, wasmachine of elektronische apparaten kunnen hierdoor beschadigd raken. Deze schade wordt in de meeste gevallen vergoed door je inboedelverzekering.

Welke waterschade wordt niet vergoed door mijn inboedelverzekering?

Hoewel de inboedelverzekering veel waterschades dekt, zijn er ook uitzonderingen. Ontstaat er bijvoorbeeld een overstroming doordat een dijk in jouw woonplaats doorbreekt? Dan wordt deze schade niet door de verzekeraar vergoed. In dat geval kun je een vergoeding krijgen van de overheid. Hiervoor moet je beroep doen op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts). Heb je een lekkage omdat het dak van je huis kapot is? Dan dekt jouw inboedelverzekering de schade aan het dak niet. Hiervoor kun je vaak terecht bij je opstalverzekering. De schade die de lekkage aan jouw spullen veroorzaakt, wordt meestal wel vergoed door je inboedelverzekeraar.

Ook schade door eigen schuld of achterstallig onderhoud wordt niet vergoed door je inboedelverzekering. Laat je bijvoorbeeld een raam openstaan terwijl het heel hard regent en raken je spullen hierdoor beschadigd? Of zijn de randen van jouw douchecabine niet meer voldoende gekit? Dan wordt eventuele waterschade niet vergoed. De schade aan jouw spullen kan namelijk voorkomen worden.

Wat moet ik doen bij waterschade?

Waterschade kun je vaak niet voorkomen. Maar wat moet je doen bij waterschade?

 1. Pak de oorzaak van de schade zo snel mogelijk aan. Zo blijft de schade beperkt. Is er een lekkage ontstaan? Probeer deze dan met plastic af te dekken;
 2. Zet alle spullen op een droge plek;
 3. Neem contact op met je verzekeraar om de schade te melden;
 4. Vaak komt er een expert langs die de schade bekijkt

Een expert bekijkt de schade

De expert bekijkt wat de oorzaak van de schade is. Hij of zij geeft zijn of haar bevindingen door aan de verzekeraar. Kan de expert niet zien waardoor de schade is ontstaan? Dan krijg je de schade niet altijd vergoed. Zorg er daarom voor dat je de schade niet herstelt voordat er een expert is langsgekomen. Een lekkage bijvoorbeeld afdekken met plastic is natuurlijk geen probleem. Het is namelijk wel belangrijk dat je de schade probeert te beperken.

Heb jij wel eens schade gehad door wateroverlast? Laat het ons weten in een reactie!

Tags

Gerelateerde berichten

7 Comments

 1. mooie verhalen in de praktijk zeggen jullie altijd dat je onderverzekerd ben
  zelfs die zgn experts met hun arrogante uitstraling en uitspraken zeggen direct je krijg niets betaald dat is door jullie allang vastgesteld.

  G.T. Ciliacus

 2. Ik kan een topic van een bedrijf nooit serieus nemen als er al een spelfout staat in de tweede zin. ‍♀️

 3. Zoals het artikel ook al vermeld is waterschade door nalatigheid niet gedekt. Je laat bijvoorbeeld je raam open tijdens een flinke regenbui. Echter, de mening van een schade-expert is nooit helemaal objectief. Je kunt er dan voor kiezen om een onafhankelijk schade-expert de waterschade te laten bekijken, de contra-expert.

 4. Goed om te weten wanneer mijn verzekering waterschade dekt. Mijn dak is lek en wanneer het hard heeft geregend merken we dat in onze garage. Ik ga snel navraag doen of mijn verzekering de dakreparatie ook dekt.

 5. Wij hebben ook last van waterschade in onze garage. We hebben al contact met onze verzekeraar opgenomen en binnenkort komt er een specialist langs. Hopelijk kunnen we het probleem effectief herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close