Waterschade: wat dekt mijn inboedelverzekering?

Na een periode van droogte heeft het de afgelopen tijd eindelijk weer geregend in Nederland. Door de droogte kan het zijn dat regenwater niet goed afgevoerd wordt. Is je kelder overstroomd? Of heb je een lekkage in je woning? Dan kan het zomaar zijn dat jouw spullen beschadigd raken, bijvoorbeeld de meubels in de woonkamer. Gelukkig wordt dit soort waterschade vaak vergoed als je een inboedelverzekering hebt.

Wat is een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering verzeker je de losse spullen in je huis. Denk hierbij aan jouw wasmachine, meubels of televisie. Jouw inboedel is dan niet alleen verzekerd voor schade die ontstaat door inbraak, brand en storm. Ook zijn de spullen verzekerd bij waterschade door hevige regen, sneeuw of hagel. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar is door het onvoorspelbare weer in Nederland wel aan te raden.

Waterschade en de inboedelverzekering

Doordat het zo vaak regent in Nederland, komt waterschade regelmatig voor. Kelders lopen onder water, het dak begint te lekken of het riool overstroomt. Spullen zoals de bank, de televisie, de wasmachine of elektronische apparaten kunnen hierdoor beschadigd raken. Deze schade wordt in de meeste gevallen vergoed wanneer je een inboedelverzekering hebt.

Welke schade wordt niet vergoed?

Hoewel de inboedelverzekering veel waterschades dekt, zijn er uitzonderingen. Ontstaat er bijvoorbeeld een overstroming doordat een dijk in jouw woonplaats doorbreekt? Dan wordt deze schade niet door de verzekeraar vergoed. In dat geval kun je een vergoeding krijgen van de overheid. Hiervoor moet je beroep doen op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts). Heb je een lekkage omdat het dak van jouw huis kapot is? Dan dekt jouw inboedelverzekering de schade aan het dak niet. De schade die de lekkage aan jouw spullen veroorzaakt, wordt meestal wel vergoed door jouw verzekeraar.

Schade door eigen schuld of achterstallig onderhoud

Ook schade door eigen schuld of achterstallig onderhoud wordt niet vergoed als je een inboedelverzekering hebt. Laat je bijvoorbeeld een raam openstaan terwijl het heel hard regent, en raken je spullen hierdoor beschadigd? Of zijn de randen van jouw douchecabine niet meer voldoende gekit? Dan wordt eventuele waterschade niet vergoed. De schade aan jouw spullen had namelijk voorkomen kunnen worden.

Wat moet ik doen bij waterschade?

Waterschade kun je vaak niet voorkomen, maar het is belangrijk de oorzaak van de schade zo snel mogelijk aan te pakken. Zo blijft de schade beperkt. Is er een lekkage ontstaan? Probeer deze dan met plastic af te dekken. Zet daarna alle spullen op een droge plek. Neem vervolgens contact op met jouw verzekeraar om de schade te melden. Meestal komt er een expert langs die de schade bekijkt. Bij Verzekeruzelf.nl meld je de schade altijd eerst online in jouw digitaal dossier.

Een expert komt de schade bekijken

De expert bekijkt wat de oorzaak van de schade is. Hij geeft zijn bevindingen door aan de verzekeraar. Kan de expert niet zien waardoor de schade is ontstaan? Dan krijg je de schade niet altijd vergoed. Zorg er daarom voor dat je de schade niet herstelt voordat er een expert is langsgekomen. Een lekkage bijvoorbeeld afdekken met plastic is natuurlijk geen probleem. Het is wel belangrijk dat je de schade probeert te beperken.

Heb jij wel eens schade gehad door wateroverlast? Laat het ons weten in een reactie!

Tags

Gerelateerde berichten

4 Comments

  1. mooie verhalen in de praktijk zeggen jullie altijd dat je onderverzekerd ben
    zelfs die zgn experts met hun arrogante uitstraling en uitspraken zeggen direct je krijg niets betaald dat is door jullie allang vastgesteld.

    G.T. Ciliacus

  2. Ik kan een topic van een bedrijf nooit serieus nemen als er al een spelfout staat in de tweede zin. ‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close