Welke verzekeringen heb je nodig als student?

De hogescholen en universiteiten gaan weer bijna beginnen. Voor veel studenten komt de vraag: blijf ik thuis wonen of ga ik op kamers? Een belangrijke beslissing, want bij op kamers wonen hoort een grote mate van zelfstandigheid. Denk maar eens aan het schoonmaken van je eigen kamer, je eigen kleren wassen en zelf boodschappen doen. Maar vergeet ook niet dat je nu zelf je financiën moet regelen. En daar horen verzekeringen bij. Of je nu uitwonend of thuiswonend bent, vanaf je 18e moet je zelf gaan nadenken over je verzekeringen. Daarom zetten wij de belangrijkste voor je op een rijtje.

Zorgverzekering

In Nederland ben je verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Vanaf je 18e val je niet meer onder de verzekering van je ouders. Je moet je verzekering dan zelf regelen. Natuurlijk kan je het basispakket uitbreiden met extra dekkingen, zoals fysiotherapie of tandheelkunde.

Aansprakelijkheidsverzekering

Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die jij bij anderen veroorzaakt en waar jij aansprakelijk voor wordt gesteld. Denk bijvoorbeeld aan een glas rode wijn die je omgooit op het nieuwe tapijt van je buurvrouw.

Inboedelverzekering

Met de inboedelverzekering zijn alle spullen in jouw kamer verzekerd. Zoals je kleding, horloge, televisie of bureau. Natuurlijk is je laptop ook verzekerd. Hier hebben we voor jou als student zelfs een speciale regeling voor: ook buiten jouw studentenhuis is de laptop verzekerd.

Ongevallenverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als student gaat er nog wel eens iets fout tijdens een weekendje weg of een avondje stappen. Met de ongevallenverzekering heb je recht op een uitkering als je blijvend letsel overhoudt aan een ongeval. Is het zelfs zo ernstig dat je komt te overlijden? Dan gaat de uitkering naar jouw nabestaanden.

Doorlopende reisverzekering

Ga je vaak op reis? Dan kan de doorlopende reisverzekering erg handig zijn voor jou. Je hoeft nooit na te denken over je reisverzekering, want je bent het hele jaar door verzekerd. Met de reisverzekering van ons studentenpakket mag je zelfs 45 dagen aaneengesloten op reis gaan.

Rechtsbijstandverzekering

Heb je een conflict met je huurbaas, universiteit, ziekenhuis of misschien met een reisorganisatie? Dan kom je daar niet altijd zelf uit. Met de rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van professionele rechtshulp.

Glasverzekering

Met de glasverzekering ben je verzekerd bij breuk van de ramen in je studentenhuis. Dit geldt voor zowel breuken binnenshuis als buitenshuis. Soms heeft de huurbaas deze verzekering al afgesloten samen met de opstalverzekering. Kijk dit daarom goed na in jouw huurcontract.

Tip: hebben jouw ouders bovenstaande verzekeringen al? Dan ben je als student in sommige gevallen meeverzekerd. Dit geldt zowel voor thuiswonende als uitwonende studenten. Kijk dit altijd na in de voorwaarden of vraag het aan de verzekeraar. Zo weet je zeker dat je niet dubbel verzekerd bent.

Gerelateerde berichten

2 Comments

  1. Goed artikel! De vraag is alleen of een ongevallenverzekering en een glasverzekering echt noodzakelijk zijn voor studenten. Het kan vaak voordeliger zijn om je niet voor deze verzekeringen te verzekeren, omdat de kans op een schade vaak erg klein is. Maar dit is natuurlijk voor iedereen zelf te bepalen. Ik zeg altijd, verzeker je alleen voor de dingen die je zelf niet kunt betalen.

  2. Helemaal mee eens, Peter. Dit artikel geeft de meeste gebruikelijke verzekeringen, maar je moet natuurlijk zelf goed nadenken welke in jouw situatie van toepassing zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close