Met de auto op wintersport! Sneeuwkettingen & winterbanden verplicht?

Het wintersportseizoen is weer begonnen. Ongeveer 1 miljoen Nederlanders zullen de wegen en pistes dit seizoen weer onveilig gaan maken. Want onveilig is het als je niet oplet. De wintersport blijft een gevaarlijke vakantie, zoals de welbekende gipsvluchten elk jaar weer bewijzen. Maar ook het reizen naar je wintersportbestemming kan de nodige ongelukken met zich meebrengen. Tijd dus om jouw auto zo veilig mogelijk te maken!

Veilig naar de wintersport

Het overgrote deel van de Nederlanders (70%) gaat met de auto naar de wintersport. Maar om veilig op jouw plaats van bestemming te komen, kan je natuurlijk niet zomaar in de auto stappen. Veel mensen onderschatten de gevaren van dit autoritje, maar het is echt niet vanzelfsprekend dat je zonder kleerscheuren aankomt. Wat ga jij er dus aan doen om veilig aan te komen? Koop je winterbanden? Reis je liever met sneeuwkettingen? Of wellicht zelfs met allebei? Zijn sneeuwkettingen en winterbanden verplicht?

Winterbanden

Met winterbanden heb je veel meer grip op de weg in winterse omstandigheden. De remweg van jouw auto wordt aanzienlijk korter, waardoor het rijden met winterbanden zowel voor jezelf als voor andere weggebruikers veel veiliger is. In veel landen moet je daarom met winterbanden rijden. Het is bijvoorbeeld verplicht om in Duitsland met winterbanden te rijden. Ook in andere wintersportlanden als Italië en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht. Je riskeert niet alleen een boete als je daar zonder winterbanden reist. Maar je loopt ook het risico om aansprakelijk te worden gesteld als je een ongeluk krijgt. Jouw auto is immers niet aangepast aan de weersomstandigheden.

Sneeuwkettingen

Daarnaast moet je ook goed nadenken over sneeuwkettingen. Het rijden met winterbanden is op besneeuwde wegen vaak niet genoeg. Met sneeuwkettingen voorkom je dat de sneeuw zich gaat ophopen op jouw wielen en je over de weg gaat glijden. Daarom is het rijden met sneeuwkettingen ook verplicht in steeds meer landen. Sneeuwkettingen zijn bijvoorbeeld verplicht in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland als dat op de borden wordt aangegeven. Het nadeel van sneeuwkettingen is echter dat je ze moet verwijderen zodra het wegdek niet meer vol sneeuw en ijs ligt. Dan beschadig je de weg namelijk. Het is daarom verstandig om goede, handige sneeuwkettingen te kopen. Tegenwoordig bestaan er zelfs automatische sneeuwkettingen, die zichzelf om jouw banden spannen. Zo is dit vervelende en vieze klusje snel geklaard.

Autoverzekering

Denk dus goed na over de veiligheid van jouw auto als je op wintersport gaat. Want hoe veiliger jouw auto is, hoe groter de kans is dat je schadevrij op de wintersport aankomt. En dat komt weer goed uit voor de premie van jouw autoverzekering. Elk jaar dat jij geen schade hebt geclaimd, mag je weer optellen bij je schadevrije jaren. Dit levert jou extra kortingen op! Veilig rijden is dus zowel gunstig voor je eigen veiligheid als voor je eigen portemonnee. Een win-win situatie waar best een keer in geïnvesteerd mag worden!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close