Winterbanden: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vorig jaar heb ik voor het eerst winterbanden gekocht. Een weloverwogen beslissing? Niet echt. Ik ‘kreeg’ de banden namelijk bij mijn nieuwe auto. Zelf had ik in de winter al meerdere malen met de schrik in m’n benen achter het stuur gezeten. Maar het ging altijd net goed. Ik haalde de bocht nog nèt zonder m’n spiegels aan een lantaarnpaal te verliezen. Schepte die fietser bij de rotonde nèt niet. En kon nèt op tijd stoppen zonder vol in die geparkeerde auto te rijden. Telkens bijna een ongeluk. Maar bijna is niet helemaal, dus bleef ik gewoon rondrijden in mijn rode trots zonder winterbanden. Het kwam eigenlijk niet eens bij me op dat winterbanden wel eens dé oplossing zouden kunnen zijn voor mijn trillende beentjes. Een beetje glijden hoort er gewoon bij dacht ik. Tot mijn winterbanden.

Wanneer banden wisselen?

Ook deze winter moeten mijn zomerbanden dus weer gewisseld worden voor de winterbanden. Maar wanneer ga ik dat dit jaar doen? Ik dacht altijd dat je winterbanden pas nodig hebt bij ijs of sneeuw. Toch blijkt dit niet helemaal waar te zijn. Al vanaf temperaturen lager dan 7°C is het veiliger om met winterbanden te rijden. Wanneer het buiten koud is, wordt het rubber van je zomerbanden namelijk te hard en verlies je grip op de weg. Winterbanden zijn daarom gemaakt van rubber dat zich aanpast aan koude temperaturen en hebben een ander profiel. Op die manier blijf je een goede grip op de weg houden en is je remweg korter.

Voordelen en nadelen

Ben je nog niet overtuigd dat jij winterbanden nodig hebt? Dan helpen we jou graag verder door de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Met die informatie kan je zelfverzekerd je eigen beslissing nemen.

Voordelen winterbanden

  • Meer grip op de weg bij temperaturen onder de 7°C.
  • Kortere remweg bij temperaturen onder de 7°C.
  • Zomerbanden slijten niet in de periode dat je jouw winterbanden gebruikt.
  • Minder kans op ongelukken (mits je normaal blijft rijden).
  • In wintersportgebieden heb je niet direct sneeuwkettingen nodig.
  • In omringende landen, zoals Duitsland en Luxemburg, zijn winterbanden verplicht in de winter. Zonder winterbanden loop je daar de kans op een boete.

Nadelen winterbanden

  • Het wisselen en balanceren van je banden is een vervelend klusje. Laat je het wisselen door iemand anders doen? Dan kost dit al snel een paar tientjes.
  • De zomerbanden moeten worden opgeslagen. Niet iedereen heeft hier plaats voor. Maar vaak kan je de banden (tegen een kleine vergoeding) bij een dealer of garage opslaan.
  • Als je met winterbanden blijft doorrijden in de zomer, slijten de banden sneller.
  • In de zomer hebben winterbanden juist een langere remweg.
  • Winterbanden zijn vaak iets duurder dan zomerbanden.
Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close