Zelfverzekerd winterklaar

Britse meteorologen voorspellen een ‘Winter des Doods’. Het Duitse weerbureau Donnerwetter verwacht een ‘Horrorwinter’. Dat klinkt als een weinig hoopvol jaargetijde. Kerstverlichting en winterbanden mogen ons dan door de donkere dagen leiden; ook de tijd van het zelfverzekerd vooruitdenken is weer aangebroken.

De komende maanden zullen we er alles aan doen om de begonia’s, de teakhouten tuinmeubelen en de Grieken de winter door te helpen. Tegengezeten door kou, gladheid, sneeuw en een economische gure wind, volgt een periode van saaiheid en gestaag doorwerken. Nadat Koning Winter zich vorig jaar van zijn beste kant liet zien, proberen we hem dit jaar een stap voor te zijn. Extra zout is ingeslagen en strooiroutes worden gewijzigd. De overheid roept burgers op het eigen stoepje schoon te vegen, geen gele sneeuw te eten, winterbanden in te slaan en de accu te checken. De winter is een tijd van verstandige keuzes. De Duitse ‘Horrorwinter’ zet onze Oosterburen ook aan het denken. In november waren de verzekeraars en rechters in Duitsland het met elkaar eens; automobilisten die met zomerbanden in de winter bij een ongeval betrokken raken, moeten deels zelf opdraaien voor de kosten. Jezelf verzekeren van veiligheid is je eigen verantwoordelijkheid. We worden achterna gezeten door een zomer waarin twee keer zo veel regen viel dan normaal. Juli stelde flink teleur met een gemiddelde temperatuur van 15,9 graden. De tropische dagen waren op één hand te tellen. Pijnlijke herinneringen en des te meer reden om vooruit te kijken.

Met de weersvoorspellingen in de hand probeert de Nuchtere Nederlander zijn tuin, auto en zichzelf winterklaar te maken. Het einde van een seizoen betekent bezinning op het afgelopen jaar. De winterchecklist wordt afgehandeld. Wat ging er goed? Wat kan er beter? Welke voorraden moeten we inslaan? Welke stappen kan ik nu zetten om zelfverzekerd een winterslaap in te gaan? Misschien is de winter wel de tijd om creatiever naar jezelf te kijken. Gooi de beuk er in en haal het vet er af. Zie je door de besneeuwde bomen het bos niet meer? Maai die bomen neer. Snoeien doet immers bloeien. Voor je het weet is de winter voorbij. En we hebben nog een hoop zonuren tegoed in 2012. Dikke pakken sneeuw, een Elfstedentocht, Siberische kou, winterbanden, levensgevaarlijke ijzel en mist. De horrorverhalen van de Engelsen en Duitsers zijn volgens het KNMI een vorm van koffiedikkijken. Het weer is van onvoorspelbare factoren afhankelijk en heeft niet de menselijke luxe zich winterbanden aan te meten. Waar de buitenlandse meteorologen voornamelijk zwarte sneeuw zien, maakt bij ons een kwade dag nog geen winter. Leer van de afgelopen seizoenen, denk goed verzekerd vooruit en pluk hier in de lente de vruchten van.

Tags

Frank | Verzekeruzelf

Zet de koers uit.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close