Woning verhuren via Airbnb: ben je dan wel verzekerd?

Je hebt een mooie woning of kamer beschikbaar en zou deze graag verhuren. Het liefst verhuur je jouw stulpje aan tijdelijke vakantiegangers, zodat je niet aan lange huurcontracten verbonden zit. Al snel besluit je om jouw woning of kamer via Airbnb te verhuren om een centje bij te verdienen. Maar wat voor risico’s loop je hiermee? Kun je je woning verhuren via Airbnb met de verzekeringen die je nu hebt? Of zijn er aparte verzekeringen nodig?

Een kamer of woning verhuren via Airbnb: voorkom hoge kosten

Als particulier ben je waarschijnlijk voorzien van een opstalverzekering en inboedelverzekering. Je bent hiermee verzekerd voor bijvoorbeeld schade aan jouw woning of spullen door een overstroming. Wanneer jij jouw woning zakelijk verhuurt, zoals je doet via Airbnb, kan het zijn dat jouw particuliere verzekering niet genoeg is.

Een huurder zou per ongeluk schade kunnen toerichten aan jouw woning of kamer. Heb je in dat geval alleen een particuliere woonverzekering? Dan kan het zijn dat de schade niet gedekt wordt en de kosten hoog oplopen. Daarom is het verstandig om een goede verzekering af te sluiten voordat je via Airbnb gaat verhuren.

woning verhuren via airbnb                                                                                                                           Bron afbeelding: logic-immo.be

Welke verzekering heb je nodig als je verhuurt via Airbnb?

Zodra je je woning verhuurt via Airbnb, is het verstandig om contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij. Niet elke opstal of inboedelverzekering dekt namelijk schade aan jouw woning als die veroorzaakt is door huurders. Bij sommige verzekeraars is het genoeg om te vermelden dat je huurders in huis hebt. Andere verzekeraars bieden aparte verzekeringen aan waardoor je goed verzekerd bent bij schade aangericht door huurders. Bij Verzekeruzelf.nl is het helaas nog niet mogelijk om de opstal en de inboedel te verzekeren wanneer je jouw woning verhuurt via Airbnb. Airbnb zelf biedt wel een speciale verzekering voor verhuurders, namelijk de ‘Host Protection Insurance‘.

Woning verhuren via Airbnb: waar moet je verder rekening mee houden?

Naast het checken van je verzekeringen zijn er nog een aantal belangrijke zaken om aan te denken voordat je gaat verhuren.

Let voordat je jouw woning verhuurt op het volgende:

  • Vraag toestemming bij de VvE: vraag voordat je jouw woning verhuurt via Airbnb toestemming bij de Vereniging van Eigenaren. Zij kunnen besluiten of jouw woning volgens het bestemmingsplan wel of niet onderverhuurt mag worden via Airbnb of andere huurmogelijkheden.
  • Brandveiligheid van de woning: zijn er voldoende brandmelders? Moet er een brandblusser geïnstalleerd worden? Zorg ervoor dat je gasten een veilig onderkomen hebben.
  • Veiligheid van de huurders: leg een EHBO kistje neer, zorg voor een koolmonoxidemelder en hang eventueel een lijstje met noodnummers op de deur. Zo weten ook buitenlandse gasten welk nummer zij kunnen bellen in geval van nood.
  • Kindvriendelijkheid: beschikt jouw woning over genoeg kamers om het aan families te verhuren? Dan kan het verstandig zijn om de kindvriendelijkheid van jouw huis te bekijken. Zijn er traphekjes? Kan het tuinhekje op slot? Wil je de woning voorzien van een babyfoon, of vind je dat gasten daar zelf voor moeten zorgen? Hoe meer van dit soort zaken jij al geregeld hebt, hoe aantrekkelijker jouw woning zal zijn voor gasten.
  • Huisregels: als je jouw woning via Airbnb wilt verhuren dan komt deze online te staan. Je kunt hierin de huisregels vermelden. Mag er in jouw woning gerookt worden? Zijn huisdieren welkom? Waar mag geparkeerd worden? Neem ze op in de huisregels en communiceer ze duidelijk naar gasten.

Verhuur jij jouw woning of kamer al via Airbnb en heb je tips voor anderen die hier ook aan denken? Laat dan een reactie achter, wij zijn benieuwd naar jouw verhaal! 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close