Vijf redenen om je woonverzekeringen te herzien

Bij het kopen of huren van een huis is het belangrijk om een woonverzekering te hebben. De verzekering dekt jouw woning en inboedel namelijk bij schade. Meestal gaat de verzekering in zodra jouw woning opgeleverd wordt. Hierna wordt hij vaak niet meer aangepast, wat voor risico’s kan zorgen. Na een aantal jaren kan jouw situatie namelijk veranderen, waardoor je de woonverzekering moet herzien. Zo blijft jouw verzekering ‘up to date’ en dekt deze de waarde van jouw inboedel of opstal bij schade. Wanneer en in welke situaties moet de woonverzekering herzien worden? Dat leggen wij je graag uit.

Waarvoor is een woonverzekering nodig?

Een opstalverzekering dekt alle schade aan spullen die vastzitten in en aan jouw huis. Denk daarbij aan de verwarming, de badkamer, de keuken en het toilet. Een inboedelverzekering dekt alle schade aan objecten die niet vastzitten aan jouw woning. Denk aan de televisie, de bank en de muziekinstallatie. Deze woonverzekeringen dekken schade aan jouw woning veroorzaakt door:
– Brand of blikseminslag
– Storm, regen, sneeuw, hagel of smeltwater
– Diefstal, inbraak of vandalisme na inbraak

Naast de gewone opstalverzekering is er ook een complete woonverzekering. Deze dekt naast schade van buitenaf ook onverwachtse schade veroorzaakt in jouw woning. Valt er een lamp naar beneden en raakt de vloer beschadigd? Dan dekt de opstalverzekering deze kosten.

Wanneer moet je een woonverzekering herzien?

Een woonverzekering wordt normaal gesproken afgesloten zodra een woning wordt opgeleverd, of wanneer je intrekt in jouw huurwoning. Samen met jouw verzekeraar maak je een schatting van de waarde van jouw woning en inboedel, waarna je een passende verzekering kiest. Toch kan jouw situatie na een tijdje veranderen. In dat geval is het verstandig om de woonverzekering opnieuw te bekijken om onderverzekering te voorkomen.

Onderverzekering treedt op wanneer jouw woning of inboedel in waarde stijgt, terwijl jouw afgesloten verzekering nog steeds het originele bedrag verzekerd. Bij schade kan dan alleen het verzekerde bedrag vergoed worden, zelfs al is jouw woning of inboedel in waarde gestegen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Bekijk daarom jouw woonverzekering opnieuw in de volgende situaties:

Verbouwen

Ga je na een aantal maanden of jaren je woning verbouwen? Krijg je bijvoorbeeld een gloednieuwe badkamer of keuken? Dan moet je jouw verzekering herzien. Je nieuwe badkamer of keuken is namelijk (veel) meer waard dan de vorige. De verzekering moet worden bijgesteld, zodat schade aan deze nieuwe ruimte gedekt wordt.

 Verhuizen

Wanneer je gaat verhuizen is er heel wat te regelen. Vergeet daarbij jouw woonverzekering niet. Samen met jouw verzekeraar kun je kijken wat je moet veranderen. Zo zorg je ervoor dat je niet onderverzekerd bent, of niet teveel betaald na jouw verhuizing.

Kinderen

Je gezin is uitgebreid en dat is iets om te vieren! Vaak wordt daarbij de woonverzekering compleet over het hoofd gezien. Maak zo nu en dan een schattig van jouw inboedel en reken daar ook de spullen van je kinderen bij.

 Samenwonen

Deel jij sinds kort je huis met jouw partner? Ook dan moet je de verzekeringen opnieuw bekijken. Het is immers jammer als bij schade jouw spullen verzekerd zijn, en zijn of haar gloednieuwe voetbaltafel of juwelenvoorraad dat niet is.

 Dure aankopen

Kies je liever voor een mooie televisie of een wasmachine in plaats van een nieuwe keuken? Ook dan is het slim om jouw verzekering te herzien. Deze duurdere apparaten zorgen ervoor dat jouw inboedel meer waard is. Schat de waarde van jouw inboedel regelmatig in, vooral na het aankopen van duurdere machines of producten en stel je verzekering bij.

Heb jij jouw woonverzekering nog nooit aangepast? Dan is het slim om deze eens te bekijken. Zo zorg je ervoor dat je niet onderverzekerd bent en de schade aan jouw woning correct vergoed wordt.

Gerelateerde berichten

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close