Zelfrijdende auto: jezelf redden óf anderen

Stel: je rijdt in een zelfrijdende auto. De auto is niet te stoppen en rijdt vol gas op een zebrapad af. Op het zebrad lopen tien mensen. De auto kan doorrijden, waardoor tien mensen om het leven komen. De auto kan ook uitwijken, waardoor alleen jij als bestuurder om het leven komt. Jij beslist. Waar zou jij voor kiezen? Franse en Amerikaanse onderzoekers hebben deze vraag aan 1900 mensen gesteld.

Jezelf redden of zo veel mogelijk levens?

Bijna alle ondervraagden kiezen ervoor de tien voetgangers op het zebrapad te redden, en zichzelf op te offeren. De onderzoekers hebben echter nog een andere vraag gesteld. Stel, je wil een auto kopen. Kies jij dan voor een auto die jou als bestuurder koste wat het kost beschermt? Of kies jij voor een auto die in gevaarlijke situaties zo veel mogelijk levens redt? Het antwoord is verrassend. De meeste ondervraagden geven aan de auto te kiezen die het leven van de bestuurder redt.

Sociaal dilemma

De ondervraagden willen dus aan de ene kant zo veel mogelijk mensen redden. Ze geven aan zichzelf op te willen offeren als bestuurder van de auto, als daarmee de tien voetgangers gered worden. Aan de andere kant zouden ze liever de auto kopen die altijd de bestuurder beschermt. Dit is een ‘sociaal dilemma’ volgens de onderzoekers. Aan de ene kant willen mensen doen wat ‘hoort’, en wat goed lijkt. Aan de andere kant willen ze ook zichzelf beschermen. Een moeilijke beslissing, of toch niet?

Waar zou jij voor kiezen? Laat het ons weten in een reactie!

Bron: wsj.com

Tags

Gerelateerde berichten

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close