Zes tips om milieubewuster te wonen

In onze samenleving is het steeds belangrijker om duurzaam en milieubewust te wonen. Het verduurzamen van je huis is niet alleen goed voor het milieu, maar ook aantrekkelijk voor je portemonnee. Er zijn enorm veel mogelijkheden om milieubewuster te wonen. Met een aantal kleine investeringen en veranderingen in huis, ben je al een stuk milieuvriendelijker. Benieuwd? In dit blog geven wij praktische tips!

Wat is duurzaam wonen?

Duurzaam wonen is een groot begrip en vaak groter dan je denkt. Bij duurzaam wonen is het belangrijk dat je jouw woning of gewoonten aanpast. De veranderingen kunnen erg verschillen: van het licht uitdoen in kamers waar je niet bent tot de keuze voor zonnepanelen. Aan de ene kant gaat het dus om milieubewustwording en aan de andere kant gaat het om investeringen in of aan je woning. Met duurzaam wonen leef je niet alleen milieubewust, maar kun je ook veel geld op je energierekening besparen.

Zo word je milieubewust(er)!

Tip 1. Wees zuinig en ga slim om met energie & water

 • Laat geen licht branden op plaatsen in het huis waar niemand is.
 • Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen.
 • Doe je was op lage temperatuur en zorg dat je een volle trommel hebt
 • Maak een playlist voor tijdens het douchen. Zo denk je aan de tijd en zorg je ervoor dat je niet te lang doucht.

Tip 2. Reduceer en scheid afval

Reduceer afval door het te scheiden: plastic bij plastic, papier bij papier, aardappelen, groenten en fruit in de groenbak of op de composthoop en overig afval in de grijze container. Probeer ook zo min mogelijk eten weg te gooien, vries het bijvoorbeeld in. Hierdoor bespaar je ook meteen geld! Daarnaast zorgt het scheiden van afval voor besparing van grondstoffen en energie.

Tip 3. Gebruik Fairtrade producten

Kies tijdens het boodschappen doen voor eerlijke producten. Producten met een Fairtrade logo staan voor eerlijke handel voor bijvoorbeeld koffieboeren uit Latijns Amerika of Afrika. Fairtrade helpt arbeiders en boeren in ontwikkelingslanden een goede plek te verkrijgen in de handelsketen. Zo krijgen de boeren en arbeiders een eerlijke prijs voor de goederen en investeren wij in een duurzame toekomst.

Tip 4. Bespaartips verwarming

 • Zet de verwarming iets lager en kies vaker voor een warme trui of heerlijk kleedje op de bank. Nog gezellig ook!
 • Sluit alle deuren in huis als de verwarming aan staat en verwarm alleen ruimtes waar je vaak bent.
 • Zet de verwarming uit (of laag op 15 graden) als je niet thuis bent.

Investeringen in of aan je woning

Tip 5. Ga voor zonnepanelen
Het belangrijkste voordeel van zonnepanelen is de besparing op je energierekening. Ook ben je milieubewust door een daling in CO2-uitstoot en de groene energie van je zonnepanelen. Andere voor- en nadelen van zonnepanelen lees je in dit blog.

Tip 6. Schaf bespaarstekkers aan
Schaf bespaarstekkers aan. Een bespaarstekker schakelt de stroom volledig uit wanneer het apparaat niet gebruikt wordt. Heb je bijvoorbeeld een computer die altijd aan staat en veel energie verbruikt? Dan is dit ideaal voor jou! Laat je goed informeren in de bouwmarkt bij het aanschaffen van een bespaarstekker, want er zijn veel soorten en maten.

Een paar extra tips om milieubewuster te worden

 • Koop vintage of tweedehands spullen.
 • Koop alleen recyclebare apparaten met een goed energielabel.
 • Vervang oude apparaten door moderne technologie.
 • Kies voor een groene energieleverancier. Het aanbod van elektriciteit wordt namelijk steeds groener in Nederland.

Natuurlijk zijn er nog talloze mogelijkheden om milieubewuster te leven. Heb jij nog tips? Laat het ons weten in een reactie!

Tags

Gerelateerde berichten

One Comment

 1. Wat goeie tips zeg! Ik probeer ook altijd zo milieubewust mogelijk te leven, maar lukt niet altijd even goed. Aan mijn huis heb ik ook al veel verandert om het duurzaam te maken. Ik zal zeker een paar van je tips proberen.
  Grts Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close