Zo blijft jouw woning koel tijdens een hittegolf

Het Nationaal Hitteplan is weer actief. Met hoge temperaturen is het belangrijk dat je je hoofd koel houdt. En dat lukt natuurlijk het beste in een koele woning. Daarom geven wij zeven tips voor het koel houden van jouw woning. Benieuwd? Lees snel verder!

Tip 1. Sluit gordijnen, rolluiken, zonwering en vensters

Veel warmte komt naar binnen door de ramen in je huis. Om dit te verminderen is het daarom verstandig om gordijnen, rolluiken, zonwering en vensters zoveel mogelijk gesloten te houden. Zeker voor ramen op het zuiden en westen kun je de gordijnen het beste gesloten laten.

Tip 2. Houd deuren en ramen overdag gesloten

Zijn er ruimtes waar veel warmte binnenkomt en waar je eigenlijk nooit komt? Zorg dan dat je deze ramen en deuren gesloten houdt. Zo hoef je minder ruimtes te koelen en houd je de ruimtes waarin je wél komt lekker fris.

Tip 3. Laat je woning ’s avonds en ’s ochtends goed doorwaaien

Is het flink afgekoeld en waait het zelfs buiten? Zet dan ramen en deuren tegen elkaar open en laat het binnen lekker doorwaaien. Zorg wel dat je de ramen pas open zet als de zon onder is, anders heeft het niet veel nut.

Tip 4. Schaf een goede airconditioning aan

Met een airconditioning breng je iedere ruimte op de gewenste temperatuur. Een airconditioning natuurlijk redelijk prijzig in aanschaf. Houd er daarnaast rekening mee dat je meer energie verbruikt.

Geen budget voor een dure airconditioning? Maak hem zelf! Gebruik een ventilator en een grote bak met ijsblokjes. Zet de ijsblokjes voor de ventilator en voilà: heerlijk koele lucht door je (slaap)kamer!

Tip 5. Gebruik geen apparaten die warmte opwekken

Eindelijk een goed excuus om heerlijk buiten de deur te eten! Met warm weer koken zorgt namelijk voor meer warmte in je woning. Een oven of fornuis geven veel warmte af. Haal een lekkere maaltijd af, maak een heerlijke salade óf organiseer een veilige barbecue met familie en vrienden. Zo hoef je geen gebruik te maken van de elektrische apparaten in de keuken.

Ook je televisie en computer zorgen op standby voor extra warmte. Gebruik je deze niet? Haal de stekkers dan uit het stopcontact.

Tip 6. Verschoon je beddengoed of stop het in de diepvries

Heb je het altijd erg warm tijdens het slapen? Overweeg dan je (katoenen) lakens van te voren even in de diepvries te doen. Dit zorgt dat je beddengoed lekker koel aanvoelt als je in bed stapt. Zorg daarnaast dat je het beddengoed wat vaker verschoont. Door de hitte zweet je natuurlijk meer en zo houd je je beddengoed lekker fris.

Tip! Een fles met bevroren water aan het voeteneind zorgt voor heerlijke verkoeling tijdens je nachtrust.

Tip 7. Maak je niet te druk

Is je woning toe aan een poetsbeurt? Probeer dit ’s avonds te doen of beter nog, verplaats het een weekje. Stofzuigen en dweilen is namelijk best inspannend. Zo krijg je het nóg warmer. Doe lekker rustig aan tijdens de hitte en houd je hoofd koel. Vermijd alcohol en drink veel water.

Heb jij nog tips voor verkoeling tijdens een hittegolf? Laat het ons weten in een reactie!

Gerelateerde berichten

2 Comments

  1. De zonwering dicht houden in de slaapkamer tijdens de zomer scheelt al veel, is mijn ervaring. Bedankt voor de tip van de fles bevroren water aan het voeteneinde. Haal er wel een handdoek bij met het oog op lekken.

  2. Het is inderdaad belangrijk om je rolluiken en zonwering in de ochtend al te openen wanneer het warm is. Zo blijft het het beste koel in huis. In de avonden open ik vaak wel onze ramen, met name in de slaapkamers. Frisse lucht is belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close