Zo luister je veilig naar muziek op de motor

Luister jij graag naar je favoriete motorhits tijdens een rit op je motor zoals Route 66 en Born to be Wild? Dan ben je niet de enige. Zorg er wel voor dat je dit op een veilige en verantwoorde manier doet. Hoe? Lees snel verder.

Muziek luisteren op de motor toegestaan

Wat de voordelen, nadelen of gevaren ook zijn: muziek luisteren op de motor is toegestaan. Wat niet toegestaan is, is het veroorzaken van gevaarlijke verkeerssituaties. Check daarom voordat je op de motor stapt onze tips en geniet op een veilige manier van jouw favoriete motorhits!

Veilig muziek luisteren op je motor doe je zo

Alle tips komen vanuit motorrijders zelf. Zo weet je zeker dat je er wat aan hebt. Dit zijn ze:

1. Weet waar je naar muziek luistert

Het is niet verstandig om de hele rit naar muziek te luisteren. Tijdens drukke verkeerssituaties kan het je focus verminderen. Zet de muziek in drukke steden en dorpen dus even uit. Zie je een eindeloos lange, rechte (snel)weg voor je? Zet dan ‘Highway to Hell’ maar aan!

2. Zet het volume niet op standje ‘rockconcert’

Los van het feit dat dit enorm slecht voor je gehoor is, kan dit ook tot gevaarlijke verkeerssituaties leiden. Zorg ervoor dat je omgevingsgeluiden goed blijft horen. We willen niet dat je verrast wordt door een inhalende Ferrari. Hoe test je of je muziek te hard staat? Gebruik je claxon. Hoor je die niet goed? Dan staat je muziek te hard.

3. Stel een veilige playlist samen

Niet alle muziek heeft hetzelfde effect op je rijgedrag. Sommigen worden vrolijk van ‘Que si que no’ van Jody Bernal, anderen weten niet hoe snel ze weg moeten rennen. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar het effect van muziek op je rijgedrag. Conclusie: het is zeer persoonlijk. Onderzoekers raden het volgende aan:

  • Luister nummers die je in een positieve stemming brengen.
  • Ook schijnt klassieke muziek een positief effect te hebben op je concentratie. Wat dacht je van een Beethoven playlist tijdens je volgende rit?

4. Zorg voor goed materiaal

Muziek luisteren op je motor kan met een ingebouwde speler, headset of (in-ear) oordopjes. Allemaal hebben ze voor- en nadelen. Zorg er in ieder geval voor dat je geen oordopjes of headset neemt die gaat vervelen aan je oren. Dit zorgt voor veel afleiding, en afleiding leidt tot gevaarlijke situaties.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close