Zo overwin je de post-vakantieblues: 5 handige tips

Je herkent het vast wel: de zomervakantie is voorbij en jij bent alweer aan het werk. Graag denk je nog even terug…..lekker uitslapen, luieren in de zon, een duik in de zee… Het fijne vakantiegevoel ebt al snel weg wanneer je in jouw agenda kijkt. Afspraak na afspraak en stapels werk op je bureau. Daar heb je toch helemaal geen zin in? Jij waant je liever op een tropisch eiland. Geen zorgen! Met onze handige tips ben je in no-time van die post-vakantieblues af. Zo hou jij het vakantiegevoel nog even vast.

Een dipje na de vakantie is helemaal niet raar

Wist je dat je tijdens je vakantie het geluksstofje dopamine aanmaakt? Dit zorgt ervoor dat je hersenen en lichaam blij zijn. Stresshormonen, die dopamine afbreken, blijven dan namelijk weg. Op vakantie heb je immers geen stress. Je doet alles rustig aan en geniet iedere dag van de rust en leuke dingen die je met vrienden of familie doet. Als je weer thuis komt ga je terug aan het werk. Hierdoor maak je minder dopamine aan én komen je stresshormonen terug. Niet gek dus dat dit je concentratie en humeur aantast.

5 tips om jouw post-vakantieblues tegen te gaan

1. Haal vakantieherinneringen op

Heb je op vakantie veel foto’s gemaakt? Kijk deze nog eens terug en maak er een mooi fotoboek of filmpje van. Zo vergeet je jouw reis niet snel. Ook leuk om te delen met vrienden en familie. Als je vakantieverhalen uitwisselt, hou je het zomerse gevoel wat langer vast. En daar horen natuurlijk wel plaatjes bij.

2. Bereid een gerecht uit jouw vakantieland

Spaanse paella, Italiaanse pasta, Griekse salade: op vakantie heb jij genoten van verse lokale gerechten. Dat je nu weer op Nederlandse bodem bent, betekent niet dat je dit niet meer kunt doen. Op het internet vind je de lekkerste recepten. Koop ingrediënten, maak jouw favoriete vakantiegerecht klaar en nodig wat vrienden uit. Een wijntje erbij en die vakantiesfeer komt weer helemaal terug.

3. Vergeet je gemaakte plannen niet

Tijdens je vakantie maak je vaak de grootste plannen voor de toekomst. Een nieuw huis, een andere baan, meer sporten… Omdat je op vakantie tot rust komt, heb je tijd om te bedenken wat je nu eigenlijk echt wilt. Eenmaal in de drukte van alledag ben je jouw goede plannen zo weer vergeten. Schrijf ze daarom op en deel ze met anderen. Dat helpt je om jouw dromen te verwezenlijken.

4. Plan tijd voor jezelf in

Eén blik in je overvolle agenda en jouw zomerse stemming slaat spontaan om. Weg vakantiegevoel, er wordt weer veel van je verwacht. Ook ligt er een hoop werk op je te wachten. Plan daarom wat extra tijd voor je zelf in. Kruip bijvoorbeeld met een goed boek op de bank en ontspan. Zo kun jij met frisse moed aan de slag.

5. Maak alvast nieuwe vakantieplannen

Als de zomervakantie voorbij is, geeft het een goed gevoel om weer ergens naar uit te kunnen kijken. Plan daarom alvast een nieuwe vakantie. Daarmee hoef je echt niet te wachten tot volgend jaar zomer. Wat dacht je van een citytrip in de herfst? Zo is jouw post-vakantieblues snel verleden tijd. Ga je een aantal keer per jaar op vakantie? Overweeg dan een doorlopende reisverzekering.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close