Zonnepanelen: milieuvriendelijk of brandgevaarlijk?

Vandaag is het Dag van de Duurzaamheid. Daarom zetten we de voor- en nadelen van zonnepanelen op een rij. Zo hoor je weleens dat brand veroorzaakt wordt door zonnepanelen. Toch zijn er ook veel voordelen. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Wat zijn zonnepanelen eigenlijk?

We horen er vaak positieve verhalen over. Zonnepanelen zijn de toekomst als het gaat om energieopwekking. Maar hoe werkt dit eigenlijk? In een zonnepaneel wordt zonne-energie omgezet in duurzame elektriciteit. Zodra er zonlicht schijnt op een zonnepaneel zal een omvormer deze spanning omzetten naar elektriciteit. Ze worden vaak geplaatst op daken van huizen of schuren.

Voordelen van zonnepanelen

  1. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk de besparing op je energierekening. Ook ben je milieubewust door een daling in CO2-uitstoot en groene energie.
  2. De prijzen nemen de laatste jaren flink af. De aanschafprijs ligt dus een stuk lager vergeleken met een aantal jaar geleden. Dit zorgt voor een kortere terugverdientijd. Gemiddeld moet je denken aan een terugverdientijd van 7 tot 10 jaar.
  3. Met zonnepanelen heb je geen last meer van stijgende prijzen van stroomleveranciers. Wek je meer energie op dat je verbruikt? Dan kun je deze extra energie verkopen. Dit levert dus extra geld op.
  4. Over energiekosten betaal je belasting. Deze belasting zit in de prijs van de energieleverancier. Door zelf energie op te wekken, betaal je ook geen belasting meer over de afgenomen energie. Dubbel voordeel dus!
  5. Wil je je huis binnenkort verkopen? Dan is je woning aantrekkelijker voor potentiële kopers. Je woning heeft namelijk een gunstig energielabel en de maandlasten zijn lager.

Nadelen van zonnepanelen

  1. Zoals hierboven beschreven, zijn er de laatste jaren steeds vaker branden met zonnepanelen. Dit kan verschillende oorzaken hebben: bijvoorbeeld door slecht installatiewerk of een slechte kwaliteit van de omvormer.
  2. Niet alle huizen zijn geschikt voor zonnepanelen. Hierdoor heb je kans op lekkage aan je woning. Zorg er daarom altijd voor dat je de zonnepanelen laat installeren door een erkend installatiebedrijf.
  3. Om voldoende energie op te wekken is het belangrijk om kwalitatief goede zonnepanelen aan te schaffen. Deze zijn duurder qua aanschaf en daardoor is er een langere terugverdientijd. Wek je niet genoeg energie op? Dan moet je alsnog een contract aangaan met een energieleverancier.
  4. Zonnepanelen moeten goed onderhouden worden en mogen niet in de schaduw staan. Je moet daarom regelmatig het dak op om de panelen af te doen. Ook groeiende bomen die veel schaduw veroorzaken moeten gekapt worden.
  5. Het is verstandig om zonnepanelen mee te verzekeren in je opstalverzekering. Hierdoor is de kans groot dat de premie van je verzekering stijgt.

Laat je binnenkort zonnepanelen installeren of heb je ze al? Zorg dan dat je deze door een onafhankelijke specialist laat controleren. Zo weet je zeker dat ze geen problemen veroorzaken aan je woning.

Hoe denk jij over zonnepanelen? Laat het ons weten in een reactie!

Bron: Steeds meer branden, RTL Nieuws, 18 september 2018.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close