Medische hulp in het buitenland: zorgverzekering vs. reisverzekering

Op vakantie wil je alleen maar leuke dingen doen en zorgeloos genieten. Lekker dobberen in de zee en je vermaken met leuke selfies op de toeristische trekpleisters. Maar wat als dit nu net even anders loopt dan je had verwacht? Stel dat je in de zee wordt gebeten door een kwal en een allergische reactie krijgt waarvoor je naar de plaatselijke dokter moet. Of dat je tijdens je mooie selfie pose uitglijdt, je hoofd stoot, en met een hersenschudding op de eerste hulp belandt. Dan vergoedt jouw zorgverzekeraar de kosten…toch? Of heb je hier juist een reisverzekering voor nodig? We leggen je graag meer uit over de vergoeding van medische kosten in het buitenland. Het gaat hier in alle gevallen om spoedeisende zorg die niet kan wachten tot terugkeer in Nederland.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

In Nederland is een basis zorgverzekering verplicht. Deze wordt door de overheid vastgesteld en heeft bij elke verzekeraar dezelfde dekking. Met de basisverzekering ben je in het buitenland verzekerd voor zorg tot één keer het Nederlands tarief. Dat betekent dat je maximaal één keer het bedrag uitgekeerd krijgt dat eenzelfde behandeling in Nederland zou kosten.

Voorbeeld
Stel je bent in Kenia op vakantie en moet naar het ziekenhuis. Daar kost de behandeling € 3.500, maar in Nederland kost diezelfde behandeling € 2.000. Dan vergoedt de basis zorgverzekering € 2.000 en betaal jij de resterende € 1.500 zelf. Heb je dat jaar nog geen eigen risico betaalt? Dan komt dit er nog bovenop. Om te voorkomen dat je zelf voor dit soort onverwachte (hoge) kosten komt te staan, kun je ervoor kiezen een aanvullende zorgverzekering en/of reisverzekering af te sluiten.

Aanvullende zorgverzekering

Bovenop de basis zorgverzekering kan je voor aanvullende dekkingen kiezen. Dit doe je aan het einde van het jaar en dit kan je tussentijds niet wijzigen. Je moet hier in december dus al goed over nadenken. Elke verzekeraar kiest zelf welke dekkingen wel en niet in de aanvullende zorgverzekering zitten. Daarom verschilt de (buitenland) dekking vaak per verzekeraar. Zo vergoedt de ene verzekeraar wel alle medische kosten in het buitenland, terwijl de andere verzekeraar slechts een deel betaalt. Dit verschilt ook nog wel eens tussen Europa en de rest van de wereld. Bekijk daarom goed wat bij jouw zorgverzekeraar in het pakket zit!

Reisverzekering

Met de dekking medische kosten op de reisverzekering ben je volledig verzekerd voor medische kosten in het buitenland. Deze dekking is uitgebreider dan die van de (aanvullende) zorgverzekering. Stel een buitenlandse arts schrijft medicijnen voor die je op dat moment echt nodig hebt, maar die in Nederland niet onder de dekking vallen. De zorgverzekeraar vergoedt deze kosten dan niet, de reisverzekeraar wel. Wanneer je gebruik maakt van zorg op vakantie, vergoedt je reisverzekering bovendien het wettelijke eigen risico. Heb je gekozen voor een verhoogd eigen risico? Dan is dit deel wel voor eigen rekening.

S.O.S. hulpverlening
De reisverzekering heeft daarnaast nog een andere belangrijke dekking. Want wat gebeurt er als een naast familielid in Nederland ernstig ziek wordt waardoor je je reis vroegtijdig moet afbreken? Of stel dat je zelf door een ziekte of ongeval in levensgevaar verkeert waardoor er familieleden vanuit Nederland moeten overkomen? Dan vergoedt jouw zorgverzekeraar deze kosten niet. De reisverzekering biedt hier de uitkomst. Je bent dan namelijk verzekerd voor S.O.S. hulpverlening. Hiermee heb je dekking voor noodzakelijke (terug)reis- en verblijfskosten als gevolg van een ongeval, ziekte of overlijden van jezelf of een familielid. Bovendien wordt je in dit soort situaties bijgestaan en geadviseerd door medewerkers van de alarmcentrale.

Wintersportdekking
Ga je op wintersport? Dan is de wintersportdekking zeker aan te raden, ook als je een aanvullende zorgverzekering met volledige buitenlanddekking hebt. Mocht je met een helikopter van de piste gehaald moeten worden of met een gipsvlucht terug naar Nederland moeten, dan ben je hiervoor niet verzekerd vanuit je zorgverzekering. Hiervoor heb je een reisverzekering met wintersportdekking nodig.

EHIC: European Health Insurance Card

Er wordt door je zorgverzekeraar vaak geadviseerd om in het buitenland gebruik te maken van de EHIC. De EHIC kun je gratis aanvragen bij je zorgverzekeraar. Vaak staat deze al op de achterkant van je zorgpas. De EHIC is geldig in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Macedonië en Australië. Heb je in deze landen medische zorg nodig en maak je hiervoor gebruik van de EHIC? Dan word je als het ware behandeld alsof je een inwoner bent van dat land. Dit betekent dat je zorgverzekeraar de kosten vergoed volgens de regels in dat land. Dit heeft voor- maar ook nadelen.

Het voordeel van de EHIC is dat je geen geld hoeft voor te schieten en dat je zeker weet dat je verzekeraar de kosten vergoedt. In bijvoorbeeld dure privé klinieken die niet onder de dekking vallen wordt de EHIC kaart namelijk niet geaccepteerd. Een nadeel is dat je de eigen bijdrage betaalt die in dat land van toepassing is. Bijvoorbeeld in landen als Duitsland of België wordt een eigen bijdrage gerekend voor elke dag dat je in een ziekenhuis wordt opgenomen. Dit kan nog best eens in de papieren lopen. Maak je geen gebruik van de EHIC pas? Dan schiet je zelf de kosten voor, welke later worden vergoed volgens de voorwaarden van je eigen zorgverzekering.

Tip
Controleer na het boeken van een reis altijd de voorwaarden van jouw verzekering(en). Zo weet jij goed waar je aan toe bent en kun je zelfverzekerd op reis.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close