Zorgverzekering: waar moet je op letten?

Elk jaar komt weer dat moment. Ga je overstappen van zorgverzekering of niet? Hoewel het in theorie vaak een logische en verstandige keuze is om over te stappen, blijkt dit in de praktijk niet vaak te gebeuren. Slechts 9% zegt dit jaar over te stappen en 11% zegt nog te twijfelen. Dat betekent dat 80% blijft zitten waar hij zit. Deze groep stapt niet over en denkt daar zelfs niet over na. Maar waarom eigenlijk niet? Het vergelijken van je zorgverzekering is misschien een vervelend klusje. Toch kan je er veel geld mee besparen. Mits je weet waar je op moet letten.

Tips bij het kiezen van een zorgverzekering:

Om een passende zorgverzekering te vinden, is het belangrijk om eens kritisch naar je huidige verzekering te kijken. Bekijk goed welke zorg je dit jaar nodig had. En heb je dat nog steeds nodig in 2014? Is er misschien iets veranderd in je leven? Zoals je gezondheid of gezinssituatie? Al deze vragen zijn belangrijk bij jouw keuze voor de juiste zorgverzekering. Natuurlijk helpen we je graag een handje. Daarom zetten we de belangrijkste punten op een rijtje:

  • Eigen risico. In 2014 wordt het verplicht eigen risico verhoogd naar €360. In 2013 was dit nog €350. Je kan er voor kiezen om dit te verhogen naar €860. Kies je voor een hoger eigen risico? Dan wordt je maandelijkse premie lager. Let wel op. Dit is alleen verstandig als:
    – Je verwacht dat je geen hoge zorgkosten maakt in 2014.
    – Je genoeg spaargeld hebt om het gekozen eigen risico daadwerkelijk zelf te betalen. Zorg er dus voor dat je €860 spaart voor onverwachte omstandigheden.
  • Vrije keuze. Er bestaan naturapolissen en restitutiepolissen. Kies je voor een naturapolis? Dan heb je geen vrije keus voor zorgaanbieders. Als je wilt dat jouw zorgverzekering de rekening betaalt, moet je naar een zorgaanbieder die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Deze informatie kan je vinden op de websites van verzekeraars. Wil je wel vrije keus? Kies dan voor een restitutiepolis. Je kan dan zelf bepalen naar welke zorgaanbieder je gaat voor medische hulp. Vaak is de restitutiepolis wel duurder dan de naturapolis.
  • Aanvullende dekkingen. Denk goed na welke aanvullende dekkingen je wel en niet nodig hebt. Je kan denken aan dekkingen zoals: fysiotherapie, tandarts, buitenland of alternatieve geneeswijzen. Had je dit jaar bijvoorbeeld een aanvullende dekking voor de fysio, maar is je behandeling klaar? Dan heb je die aanvullende dekking misschien niet meer nodig. Weet je nu al dat je komend jaar alternatieve zorg nodig hebt? Dan is het verstandig om die aanvullende dekking mee te verzekeren.
  • Vergelijk verzekeringen. Bekijk goed welke verzekering het beste bij jou past. De ene verzekering is misschien goedkoper. Als je dan niet verzekerd bent voor de zorg die je wel nodig hebt, ben je uiteindelijk duurder uit. Vergoedt de goedkopere verzekering bijvoorbeeld maar 60% van de behandeling en de duurdere verzekering 100%? Dan ben je met de ‘duurdere’ verzekering waarschijnlijk voordeliger uit. Vergelijk daarom niet alleen op de vergelijkingssites, maar kijk ook naar de voorwaarden op de websites van de verzekeraars zelf.
  • Zelfverzekerd verzekerd. Zorg ervoor dat je zelfverzekerd bent over jouw verzekering. Begrijp je niet wat er gedekt is? Of twijfel je over de voorwaarden? Stel dan voldoende vragen, zodat je precies weet waarvoor je wel en niet verzekerd bent. Zo kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan.
Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close